Deca kao oružje u rukama islamista

Poslednji teroristički napad u Turskoj privukao je pažnju po broju žrtava, ali je javnost šokirao identitet bombaša-samoubice. Nisu islamisti prvi put zloupotrebili tinejdžera, ali brine što ih sve češće koriste kao oružje.

Krvava svadba u Turskoj možda je delo tinejdžera. U Iraku je dvanaestogodišnjak sprečen da izvede još jedan teroristički napad. Al Kaida, Islamska država, Boko haram, El Šabab za napade angažuju decu.

"Jedna taktika, a odražava strategiju jer na taj način oni ostvaruju svoje ciljeve. To je veliki broj žrtava, povećava se strah kod ljudi da mogu biti napadnuti na svakom mestu, u svako doba", kaže Milan Mijalkovski, profesor Fakulteta bezbednosti.

Zastrašuju fotografije i video-klipovi na kojima islamisti demonstriraju za kakve akcije spremaju decu kalifata.

"Mnogo više vremena treba taj tim da pripremi odraslu osobu, muškarca ili ženu za jednu takvu akciju nego dete. Dete od 10 do 15 godina kada se pojavi autoritet onda je mnogo kraći period da se pripremi", kaže Mijalkovski.

Tinejdžeri u Iraku i Siriji ne znaju kako izgleda odrastanje u miru. Dok jedni dobrovoljno odlaze u kampove, drugi su zarobljeni u ratnim akcijama. Oni koji su pobegli svedoče o teroru.

"Najčešće su bili zatvarani, uskraćivana im je hrana voda, bili su žrtve psihičkog nasilja, fizičkog, čak i seksualnog zlostavljanja. Osećaj straha je duboko ukorenjen u njima, i dalje razmišljaju kako će ih te organizacije naći", kaže Jelena Momirović iz Mreže psihosocijalnih inovacija.

Tačan broj dece koja su prošla kroz ovo iskustvo nije poznat. A nije poznato ni kako razmišljaju oni koji su sada u kampovima. Jelena je upoznale neke od njih koji su pobegli.

"Oni imaju potrebe za normalnim životom, jedna od glavnih stvari koje oni nas pitaju je kada će moći da nastave školu", kaže Jelena Momirović.

Sve veći broj dece terorista brine i zapadne zemlje. Nisu samo džamije regrutni centri za mlade iz Evrope, teroristi do njih stižu i preko društvenih mreža. Veći izazov im je kako da problem saseku u korenu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво