SAD sprovode zakon džungle

Sirija, posle napada američkih helikoptera na selo nedaleko od iračke granice, optužila SAD za nasilničko ponašanje. Amerikanci bez komentara. Istraga o incidentu, u kojem je ubijeno osam osoba, u toku.

"Napad američkih snaga i ubistvo nedužnih sirijskih civila je gnusan zločin i akt agresije", izjavio je sirijski ataše za medije u Londonu Xihad Makdisi. 

Sirijski zvaničnik je dodao da Vašington treba da podeli sa Damaskom informacije i eventualne dokaze o aktivnostima pobunjenika pre izvođenja ovakvih akcija i sprovođenja "zakona džungle protiv jedne suverene zemlje".

Američke oružane snage nisu mogle ni da potvrde, ali ni demantuju navode sirijskih zvaničnika, najavljujući da će sprovesti istragu o tvrdnjama da je četiri "apača' upalo u vazdušni prostor te države i pobilo osam osoba u gradiću Al-Bukamal.

Napad je, međutim, potvrdila vlada u Bagdadu, navodeći da su cilj akcije bili sunitski pobunjenici, koje Irak smatra odgovornim za nedavno ubistvo 13 policijskih regruta nedaleko od sirijske granice.

"Napadnuta zona korišćena je za terorističke napade protiv Iraka. Irak je od Sirije zatražio da preda tu grupu", rekao je portparol iračke vlade Ali Al Dabah, ali nije želeo da komentariše ko je, u stvari, izvršio napad.

U tom mestu, koje se nalazi nekih pet-šest kilometara od granice sa Irakom, nalazi se izbeglički kamp, ali su američke obaveštajne službe već duže upozoravale da je taj region ključna tranzitna tačka za sunitske pobunjenike koji se na iračkom ratištu sukobljavaju sa snagama SAD.

"Nažalost, u ovom trenutku ne mogu ništa da potvrdim", rekla je portparol oružanih snaga SAD Bruk Marfi, naglašavajući da američki vojni zvaničnici "ispituju" navode Damaska.

"Američka administracija pokazala je da je iracionalna i da ne poštuje međunarodno pravo i ljudska prava. Očekujemo objašnjenje, a Sirija, naravno, zadržava pravo da reaguje na odgovarajući način", rekao je sirijski zvaničnik.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova uložilo je zvaničan protest otpravniku poslova ambasade SAD u Damasku. Sirija je pozvala iračku vladu da odmah sprovede istragu o incidentu i osigura da se iračka teritorija ne koristi za "agresiju protiv Sirije".

Još uvek, međutim, ostaje nepoznat dalji tok diplomatske akcije Sirije, obzirom da ta država, bar za sada, nije zatražila da se o vazdušnom napadu izjasni beznadežno podeljeni Savet bezbednosti UN, čekajući, kako je navedeno u Damasku, "dodatna objašnjenja Vašingtona".

Napad američkih helikoptera na Siriju osudili su Iran i Rusija.

"Jednostrane nasilne akcije veoma negativno se odražavaju na situaciju u regionu i predstavljaju izvor napetosti," rekao je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko.

Iako je proteklih meseci, u jeku diplomatske akcije francuskog predsednika Nikole Sarkozija, došlo do izvesnog otopljavanja između Vašingtona i Damaska, neodgovarajuća kontrola granice sa Irakom, kao i navodna podrška koju pobunjenicima pruža režim predsednika Bašira al Asada, te podrška anti-američkim snagama u Libanu, ostaju glavni problemi u odnosima dve države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво