Debata o zabrani burke u Nemačkoj

Burka u Nemačkoj mogla bi da postane nepoželjna. I ministar policije i kancelarka kažu: u otvorenom društvu zatvoreno lice nije prihvatljivo jer onemogućava uklapanje u društvo. Poznavaoci prilika dodaju još jedan razlog - skore izbore u pojedinim nemačkim pokrajinama i zbog toga malo oštrije političke izjave.

Na talasu zabrane burkinija u Francuskoj, stiže i najava zakonske zabrane burke na javnim mestima u Nemačkoj.

"Protivnici smo ne samo burke, već i svakog drugog oblika pokrivanja lica pri kojem se vide samo oči. Tome nema mesta u našem otvorenom društvu. Predlažemo da zakon obaveže otkrivena lica u javnosti, a ko to bude prekršio snosiće posledice", kaže ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer.

Korak dalje ide kancelarka Angela Merkel.

"Sa mog stanovišta, potpuno pokrivena žena u Nemačkoj nema nikakvu šansu da se integriše", poručuje Angela Merkel.

Upozorenje ili priznanje Merkelove da integracija muslimana nije uspela?

"Žene koje nose ne burke, a i hidžab - veo koji ne pokriva lice, pokrivena je kosa, bivaju diskriminisane u Nemačkoj, ne mogu da nađu posao baš zbog tog vela preko glave", kaže Nenad Radičević, saradnik RTS-a i dopisnik Politike iz Berlina.

Ni integracija, ni strah od terorističkih napada nisu jedini razlozi za zabranu burke u Nemačkoj. Slede i izbori u Berlinu i pokrajini Meklenburg Zapadna Pomeranija.

"Ovo se više može uzeti kao predizbodna kampanja demohrišćana, koji žele da spreče da im populistička, desničarska Alternativa za Nemačku uzme sve više glasova i uzdrma im vlast u te dve pokrajine", navodi Radičević.

Nije dobro da politički interesi određuju prava i slobode, već, kažu pravnici, treba konstulovati i Evropski sud za ljudska prava koji je 2014. odlučio da je zabrana nošenja nikaba u Francuskoj - u nekim situacijama opravdana.

"Ponajviše treba razmišljati o pravima žena, slobodi izbora pa i slobodi načina na koji ćete se oblačiti, ovde se radi i o jednom verskom stavu koji iskazujete. Bilo kakvo kažnjavanje nije opravdano, neće dovesti do toga da se smanji radikalizacija i segregacija između dva društva, već naprotiv", poručuje Milan Antonijević iz Jukoma.

Da bi zakon o zabrani burke u Nemačkoj bio usvojen, potreban je i širi politilčki konsenzus. Takav konsenzus prve su postigle Francuska i Belgija - i prve zabranile burku. U nekim delovima zemlje to su učinile i Italija, Španija i Holandija, a zabranu najavljuje i Austrija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се