Putin na Krimu: Kijev sabotira sprovođenje mirovnih sporazuma na istoku Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Kijev na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014, da sabotira sprovođenje mirovnih sporazuma na istoku Ukrajine. Istakao je da razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Ukrajinom treba da bude u stalnom centru pažnje.

Putin je doputovao na Krim, gde je sazvao sastanak ruskog Saveta bezbednosti u trenutku kada Rusija optužuje Ukrajinu da želi da destabilizuje situaciju na Krimu i da priprema "terorističke napade".

Optužio je Kijev da sabotira sprovođenje mirovnih sporazuma na istoku zemlje.

Putin će predsedavati sastanku Saveta za bezbednost na Krimu i učestvovati na Forumu mladih, prenosi AFP.

To je Putinova peta poseta Krimu od pripajanja tog poluostrva Rusiji 2014. godine, i nekoliko dana pošto je Moskva optužila Kijev za pokušaj terorističkog napada na Krimu.

Razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Ukrajinom treba da bude u stalnom centru pažnje, izjavio je Putin.

On je na predlog premijera Dmitrija Medvedeva imenovao bivšeg ministra obrazovanja Dmitrija Livanova za izaslanika za trgovinsko-ekonomske veze sa Ukrajinom.

"Dobro, to ćemo uraditi", rekao je Putin odgovarajući na predlog Medvedeva na radnom sastanku na aerodromu Belbek, u Sevastopolju.

"Što se tiče diplomatskog predstavnika, ambasadora u Ukrajini – govorićemo posebno. Ali razvoj trgovinsko-ekonomskih veza treba da bude u stalnom centru naše pažnje", dodao je Putin, prenosi Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u četvrtak da ne isključuje mogućnost uvođenja ratnog stanja i objavljivanje mobilizacije u zemlji u slučaju eskalacije situacije u Donbasu i na granici sa Krimom.

Predsednik Ukrajine smatra da je verovatnoća eskalacije sukoba u Donbasu "i dalje veoma značajna".

"Verovatnoća eskalacije sukoba i dalje je značajna", rekao je Porošenko i dodao da su oružane snage Ukrajine "spremne da pruže otpor".

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je prošle nedelje da je sprečila teroristički napad na Krimu, koje je pripremala Glavna uprava obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane, protiv važnih elemenata infrastrukture poluostrva.

Tokom operacije poginuo je pripadnik FSB-a i vojnik ruskog Ministarstva odbrane, a predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući pogibiju ruskih vojnika, rekao da oni "neće preći preko toga".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво