AP: Trampovi saradnici radili tajno na kampanji za Janukoviča

Kompanija koju je vodio šef izbornog štaba republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa direktno je upravljao lobističkom operacijom u Vašingtonu za bivšu ukrajinsku vladaću partiju, kako bi američko javno mnjenje okrenuo u korist tadašnje proruske vlade u Kijevu, pokazuju imejlovi u koje je imao uvid "Asošijeted pres".

Šef Trampovog štaba Pol Manafort i njegov zamenik Rik Gejts nikada nisu prijavili svoj rad kao delovanje stranih agenata iako to zahteva zakon u SAD.

Lobiranje je imalo za cilj pozitivno izveštavanje o ukrajinskim zvaničnicima u Njujork tajmsu, Vol strit džurnalu i AP-u, kao i da se podriju simpatije Amerikanaca prema uhapšenoj liderki ukrajinske opozicije Juliji Timošenko.

Gejts, koji je radio tada za Manafortovu kompaniju za politički konsalting, lično je upravljao radom dve istaknute lobističke firme u Vašingtonu, pokazuju imejlovi.

Aktivnosti Manaforta i Gejtsa imaju izuzetan značaj, pošto su upravljali Trampovom kampanjom od aprila. Tramp je promenio sastav svog izbornog štava, ali su Manafort i Gejts zadržali titule i veći deo uticaja.

Otkriće da su radili za proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča usledilo je pošto je Tramp kritikovan i zbog prijateljskog pristupa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Gejts i Manafort nisu hteli da odgovore na pitanje AP-a, ali su ranije rekli da su obavljali posao koji nije zahtevao da se prijave kao strani agenti.

Imejlovi pokazuju da je Gejts usmeravao rad lobista "Merkjuri" (Mercury LLC) i "Podesta grupe" (Podesta Group Inc) između 2012. i 2014. i dogovarao sastanke visokih ukrajinskih zvaničnika i američkih senatora i kongresmena u uticajnim kongresnim odborima koji su se bavili Ukrajinom.

Gejts je takođe tražio od lobističkih kompanija da skupljaju informacije u SAD o rivalskim lobističkim operacijama.

Zaposleni u Manafortovoj kompaniji "DMP internešnel" (DMP International LLC) rekli su za AP, uz uslov da im se ne objavljuju imena, da je Manafort nadzirao lobiranje, dok je Gejts direktno usmeravao rad.

Pošto je AP ranije izvestio da je Manafort pomagao ukrajinskoj vladajućoj partiji da tajno prebaci najmanje 2,2 miliona dolara u dve vašingtonske lobističke kompanije. Manafort je rekao za Jahu njuz da su AP-ovi navodi pogrešni. "Nisam bio umešan u nikakvo plaćenje", porekao je Manafort.

Po američkom zakonu o prijavi delovanja stranih agenta, ljudi koji lobiraju u ime stranih političkih lidera ili partija moraju podneti detaljan izveštaj o svom radu Ministarstvu pravde inače se suočavaju s kaznom do pet godina zatvora i 250.000 dolara.

Nijedna umešana firma, kao ni Manafort i Gejts, nisu prijavili svoj rad ministarstvu pravde.

Manafort i Gejts su rekli da nisu prijavili svoj rad zato što nisu nadzirali lobiranje, već da su samo vašingtonske firme predstavili neprofitnoj organizaciji u Briselu Evropskom centru za modernu Ukrajinu, za koji kažu da je upravljao projektom. Taj centar je platio "Merkjuriju" i "Podesti" ukupno 2,2 miliona dolara za dve godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво