SAD platile Iranu 400 miliona dolara za otkup zatvorenika

Administracija američkog predsednika Baraka Obame objavila je da su SAD platile 400 miliona dolara u kešu Iranu, pre par meseci, kako bi oslobodili grupu američkih zatvorenika.

Ovo je prvi put da SAD otvoreno govoro i tom događaju, koje su kritičari ocenili kao dogovor o otkupu talaca, prenosi AP.

Američka administracija je priznala početkom avgusta da je u januaru uplatila Iranu 400 miliona dolara u gotovini, u evrima i švajcarskim francima, ali je negirala da je reč o otkupnini za oslobadanje pet Amerikanaca.

Portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi je izjavio danas da je SAD zadržao gotovinu kao zalog dok Iran ne dozvoli Amerikancima da napuste zemlju.

"Mi smo bili zabrinuti da Iran neće održati reč o oslobađanju zatvorenika'', rekao je Kirbi, pozivajući se na kašnjenja i međusobno nepoverenje između zemalja koje su prekinule diplomatske odnose pre 36 godina.

Kao rezultat toga, Kirbi je objasnio da SAD "pokušava da zadrži maksimalnu konrtrolu do konačnog oslobađanja taoca", prenosi AP.

"Volstrit džurnal" je ranije naveo da je novac predstavljao prvu ratu dugogodišnjeg spora u vrednosti od 1,7 milijardi dolara iz ugovora o kupovini naoružanja, koji je sa SAD zaključio kasnije svrgnuti šah Muhamed Reza Pahlavi.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame tajno je poslala Teheranu 400 miliona dolara u vreme kada su bila oslobođena četvorica zarobljenih Amerikanca u Iranu, objavio je "Volstrit džurnal", pozivajući se na američke i evropske činovnike.

Kada se tačno spustio avion sa novcem u Teheran, evropski i američki izvori ne navode.

U isto vreme, prema podacima iranskih izvora bliskih Revolucionarnoj gardi, čim je avion sleteo na prestonički aerodrom Mehrabad, iranske vlasti su pustile četiri američka državljanina.

Poznato je da su oni napustili Iran 17. januara, o čemu je odluka bila doneta dan ranije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво