Nemačka upozorava na veće pretnje ID po Evropu

Nemačka obaveštajna agencija tvrdi da su zabeležene stotine pokušaja radikalnih islamista da vrbuju izbeglice iz izbegličkih centara.

Direktor Federalne kancelarije za zaštitu ustava Hans-Georg Masen kaže da znaju za više od 340 slučajeva.

"Međutim, to su samo slučajevi za koje znamo. Verovatno ih ima mnogo više", rekao je Masen nemačkim medijima. 

Kako je preneo hrvatski portal Indeks, Masen je naveo da je "osoblje u nemačkim izbegličkim centrima svesno situacije".

"Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promovišu svoja gledišta. Znamo da među tražiteljima azila ima mnogo mladih ljudi sunitske orijentacije. Oni često dolaze iz konzervativnih islamističkih krugova i žele da svakog petka idu u džamiju gde se govori arapski", rekao je on.

Masen je rekao da su i pre nedavnog stanja pogoršanja nasilja u nekoliko proteklih meseci u Nemačkoj izvedeni islamistički napadi u kojima su mete bili i policajac u Hanoveru, kao i hram sika u Esenu.

"Lekcija koju treba da naučimo iz svega jeste da ne smemo da se koncentrišemo samo na Islamsku državu, koji može da šalje terorističke snage u Evropu, kao na primer u Pariz ili Brisel. Umesto toga to mogu biti i pojedinci koji su se sami radikalizovali ili primaju naređenja", rekao je Masen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи