Moskva: Sprečen teroristički napad na Krimu, Kijev demantuje

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da su jedan njen agent i jedan vojnik ubijeni u dva odvojena incidenta, okarakterisana kao neuspeli teroristički napadi, prenela je agencija AP.

Ruska Federalna bezbednosna služba sprečila je terorističke napade na Krimu, koje je pripremao obaveštajni sektor ukrajinskog Ministarstva odbrane, navodi se u saopštenju FSB-a, javila je ruska agencija Tas.

"Grupa sabotera otkrivena je 7. avgusta u gradu Armjansku na Krimu, a jedan pripadnik FSB-a ubijen je u sukobu do kojeg je došlo prilikom hapšenja terorista", navodi se na zvaničnom sajtu FSB-a i dodaje da je na mestu napada pronađeno 20 improvizovanih eksplozivnih naprava sa više od 40 kilograma ekploziva, kao i municija, granate i standardno specijalno oružje ukrajinskih oružanih snaga.

FSB takođe navodi da je "obaveštajna mreža ukrajinskog Ministarstva odbrane presečena zahvaljujući merama preduzetim na Krimu" i da su uhapšeni ukrajinski i ruski građani koji su pomagali u pripremanju terorističkih napada, javlja Tas.

Prema navodima iz saopštenja, jedan od organizatora napada je ukrajinski državljanin Jevgenij Panov, zaposlen u obaveštajnom sektoru ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, Ministarstvo je negiralo tvrdnje FSB-a da su ukrajinski specijalci pokušali oružani napad na teritoriju Krima, navodi Tas, pozivajući se na današnji izveštaj agencije Rojters.

Agencija AP prenela je da je FSB saopštila da su još dve grupe sabotera 7. avgusta pokušale da uđu na teritoriju Krima, kao i da je jedan ruski vojnik poginuo u artiljerijskoj vatri ukrajinskih snaga.

"Cilj diverzanata je bila destabilizacija socijalno-političke situacije na poluostrvu tokom priprema i održavanja federalnih i regionalnih izbora", navodi se na sajtu FSB-a.

Kako javlja Tas, državljani Ukrajine i Rusije koji su pomagali u pripremanju tih terorističkih napada su uhapšeni i daju izjavu u kojoj to priznaju.

U Kijevu te navode je demantovao portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kasnije danas da je Ukrajina izabrala terorizam umesto mira.

Na to je reagovalo ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da ruski predsednik traži način za eskalaciju konflikta sa Ukrajinom.

"Putin želi više rata. Rusija želi eskalaciju, očajnički traži provokaciju Ukrajine, testira reakciju Zapada", napisao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru, prenosi Rojters.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво