Dve godine vazdušnih udara na džihadiste, kraj se ne nazire

Polovina teritorije koju je Islamska država držala u Iraku oslobođena je za dve godine, koliko traju vazdušni udari koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Oslobođeno je i 20 odsto njene površine u Siriji.

Pre tačno dve godine koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama počele su vazdušne udare na položaje Islamske države u Iraku, a potom i u Siriji, što je donelo drastičnu promenu u borbi protiv džihadista.

Vazdušna kampanja je bila zamišljena kao kratkotrajna operacija koja bi pomogla lokalnim snagama da nanesu trajni poraz džihadistima.

Međutim, posle više od 14.000 udara i potrošenih milijardi dolara, stiče se utisak da je akcija pokazala sve limite vođenja rata sa neba i da se njen kraj ne nazire.

"Mislim da nas čekaju višedecenijski napori", istakao je Čarls Lister, saradnik na Institutu za Bliski istok, za AFP.

Za ove dve godine oslobođena je skoro polovina teritorije koju je ID držala u Iraku, kao i 20 odsto njene površine u Siriji.

Kada je predsednik Barak Obama pokrenuo udare u Iraku u avgustu 2014. godine, zvaničnici Bele kuće su tvrdili da angažovanje američke vojske neće biti dugoročno.

Obama je obećao i da neće poslati kopnene snage u neki novi konflikt, insistirao je da će SAD pružiti podršku i vazdušne udare, a da u borbama na terenu treba da učestvuju lokalne snage, a ne Amerikanci.

Ipak, oko 6.500 pripadnika koalicionih snaga, uglavnom Amerikanaca, učestvuje u borbi protiv Islamske države i to većina njih u Iraku, ali neki i u Siriji, gde u okviru specijalnih operacija sarađuju sa kurdskim i arapskim borcima.

"Mi koji smo pratili razvoj Islamske države od 2010. do 2014. znali smo da će to biti veoma duga bitka, a ideja da američki vojnici neće učestvovati, bila je samo fantazija", rekao je Lister.

Iako SAD tvrde da u koaliciji učestvuje više od 60 zemalja, u stvarnosti ceo teret nosi Amerika i nekoliko partnera.

Ubrzo nakon prvih udara u Iraku, koaliciona kampanja se proširila na Siriju, kasnije i na Avganistan, a prošle nedelje Pentagon je tiho započeo vazdušnu kampanju na Sirt, uporište ID u Libiji.

Ukupno, koalicija je za dve godine izvela 14.301 udar u Iraku i Siriji i to 9.514 u Iraku i 4.787 u Siriji, navodi AFP dodajući da takve oparacije dnevno koštaju oko 11,9 miliona dolara, što znači da je dosad potrošeno oko osam milijardi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи