Talibani i ID preuzeli odgovornost za napad u Pakistanu

Pakistanski ogranak talibana Džamat-ur-Arar i džihadisti Islamske države preuzeli su odgovornost za današnji napad bombaša-samoubice na kapiji državne bolnice u pakistanskom gradu Kveta, u kojem je poginulo najmanje 70 ljudi. Ban osudio teroristički bombaški napad.

Džamat-ur-Arar je odgovoran za bombaški napad na Uskrs u parku u Lahoreu, u kojem je poginulo 72 ljudi, među kojima i veliki broj dece.

 

U međuvremenu, oglasili su se i ekstremisti Islamske država koji su takođe preuzeli odgovornost za napad.

"Mučenik Islamske države aktivirao je pojas s eksplozivom na skupu zaposlenih ministarstva pravde i pakistanskih policajaca u Kveti", javila je novinska agencija džihadista Amak, a preneo Rojters.

Direktor Gradske bolnice Kveta Abdul Rehman je izjavio da su većina poginulih u jutrošnjem napadu advokati i dodao da su u njegovu bolnicu takođe prebačene 92 povređene osobe, prenela je agencija AP.

Napad se dogodio nakon što je u bolničku mrtvačnicu doneto telo advokata ubijenog u pucnjavi, a na bolničkoj kapiji se okupio veći broj pakistanskih advokata i novinara među kojima je, kako se pretpostavlja, bombaš aktivirao eksploziv.

Policijski zvaničnik Afzal Kan je izjavio da je eksplozija usledila ubrzo nakon što je telo istaknutog advokata, koji je ubijen u pucnjavi, prebačeno u mrtvačnicu ove bolnice.

Takođe, još uvek nije poznato ni ko je ubio istaknutog advokata Biala Kasija, koji je upucan na putu ka sudnici, prenose svetske agencije.

Kveta je prestonica pakistanske oblasti Balučistan koja je razorena dugotrajnim nasiljem.

Generalni sekretar UN Ban Kimun osudio je "teroristički bombaški napad" na bolnicu u pakistanskom gradu Kveta, u kojem je poginulo najmanje 70 ljudi.

Ban je naveo da je ovaj napad posebno užasan, jer su se na meti napada našli ljudi koji su se okupili ispred bolnice pošto je tu dovezeno telo poznatog lokalnog advokata, ubijenog ranije tokom dana.

Generalni sekretar UN je pozvao pakistansku vladu da učini sve da odgovorni budu privedeni pravdi, preneo je AFP. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара