Erdogan masi: Vratiću smrtnu kaznu ako to želite

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na mitingu u Istanbulu da bi odobrio ponovno uvođenje smrtne kazne ukoliko bi se za to, nakon prošlomesečnog neuspelog puča, izjasnio parlament.

Ukoliko nacija donese takvu odluku, verujem da će je političke stranke prihvatiti. O tome će odlučiti turski parlament s obzirom na to da je nacija nosilac suvereniteta, a ja unapred kažem da ću odobriti odluku parlamenta, rekao je Redžep Tajip Erdogan na mitingu u znak protesta protiv neuspelog puča na kojem se okupilo više od milion ljudi. 

Onima koji ukazuju da je smrtna kazna ukinuta u EU, čiji je Turska kandidat za članstvo, uzvratio je da smrtna kazna postoji u SAD, Japanu i Kini, , preneo je AFP.

"Smrtna kazna danas postoji u većem delu sveta", rekao je predsednik Turske u kojoj
je smrtna kazna bila legalna do 2004. godine.

U govoru na mitingu pod sloganom "Demokratija i mučenici" na istanbulskom trgu Jenikapi, Erdogan je rekao da mreža muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji je u izgnanstvu u SAD a koga Ankara krivi za pokušaj puča, mora biti uništena na zakonit način.

"Oni će platiti cenu za ono što su uradili", rekao je Erdogan.

Najavio je da će skupovi podrške demokratiji biti okončani u sredu.

Miting kome prisustvuje više od milion ljudi prenosi se širom Turske na velikim video-bimovima, a Erdogan je najavio da je jedan od njih postavljen i u Pensilvaniji, gde se Gulen nalazi u izgnanstvu.

Turski predsednik je kritikovao Nemačku što nije dozvolila da se video-linkom obrati na skupu svojih pristalica u Kelnu u prošlu nedelju.

Podsetio je da je Nemačka dozvolila kurdskim ekstremistima video-vezu i upitao "gde je tu demokratija".

"Neka pothranjuju teroriste, to će im se vratiti", poručio je Erdogan, a preneo Rojters.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво