Brisel bez "plana B" za migrante

I pored snažene kontrole mediteranskih granica EU i sporazuma sa Turskom, za koji se verovalo da će uvesti red u izbegličku dramu, broj smrtnih slučajeva izbeglica koje pokušavaju da se domognu Evrope se tokom ove godine gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu. Ipak, uz sve neizvesniju sudbinu dogovora sa Ankarom, u Briselu tvrde da nemaju spreman "plan B".

Više od 3.000 ljudi je od početka godine nestalo u vodama Sredozemlja, pokušavajući da se domognu Evrope – u poređenju sa godinom ranije i tadašnjih 1.900 smrtnih slučajeva, nameće se zaključak da sporazumi, evropski novac i dodatne pomorske patrole ne donose željene rezultate.

Verovalo se da će sporazumom sa Turskom i uspostavljanjem legalnog načina traženja azila u Evropi prestati pokušaji ilegalnih prelazaka.

Istina je da su oni znatno umanjeni, ali samo na potezu od Turske do Grčke. Sada krijumčari u pretrpanim čamcima ljude prebacuju iz severne Afrike u Italiju i na tom putu mnogi ostave živote.

U Briselu, ipak, tvrde kako brojke ne pokazuju stvarno stanje, uvereni da od njihovog osnaženog patroliranja morem i sporazuma sa Turskom značajno pada broj smrtnih slučajeva.

"Treba porediti brojke od početka naše akcije, koje govore da smo uspeli ustvari da smanjimo broj tragičnih slučajeva u odnosu na prethodnu godinu kada je očigledno bilo manje pokušaja prelaska i kada nismo imali sporazum sa Turskom, podseća portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva, preneo je Glas Amerike.

"Kada je reč o sporazumu o migrantima, možemo reći da on, za sada, funkcioniše. Ne vidim poseban rizik za sporazum, samo da bude talas izbeglica iz same Turske", ističe evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво