ID obučava decu stranih boraca za terorističke napade

Evropol u godišnjem izveštaju o terorizmu u Evropskoj uniji upozorava da se deca stranih boraca, koji žive na teritoriji takozvane Islamske države u Siriji i Iraku, obučavaju da postanu "nova generacija" terorista.

Naročitu zabrinutost, kako ističe Evropol, predstavljaju deca, koja se odgajaju po pravilima te terorističke organizacije.

Britanski Indipendent navodi da se strahuje da će se broj dečaka, prisiljenih da se bore u redovima ID, povećati kako budu odrastala deca koja su odvedena da žive na teritoriji te organizacije ili su rođena u "džihadističkim plemenima".

Pripadnici ID, navode analitičari, svoju decu vide kao ključnu za postizanje dugoročnog uspeha te organizacije, a smatraju ih boljim i smrtonosnijim borcima jer su od rođenja izloženi indoktrinaciji i gubitku emocija.

ID, podseća Indipendent, često decu prikazuje kao borce, bombaše-samoubice i egzekutore u svojim "krvavim propagandnim video-snimcima".

"U svojim propagandnim materijalima, ID je često pokazivao da obučavaju te maloletnike da postanu naredna generacija stranih terorističkih boraca, što bi moglo da predstavlja bezbednosnu pretnju u budućnosti za države članice", navodi Evropol.

Neki povratnici, kako dodaje, "održavaće u životu" terorističku pretnju za EU kroz aktivnosti u vezi sa olakšicama, prikupljanjem sredstava, regrutovanjem i radikalizacijom, a mogu poslužiti i kao uzori za buduće džihadiste, navodi Evropol.

Više od 50 maloletnika iz Ujedinjenog Kraljevstva živi u samoproglašenom kalifatu ID, kao i 31.000 trudnica, pokazala je ranije ove godine istraga, koju je sprovela Kvilijam fondacija.

Propagandne agencije ID objavile su niz video-snimaka i fotografija, na kojima se vidi kako se obučavaju i indoktrinišu deca, kao što je snimak kampa za "decu kalifata" u blizini Rake u Siriji na kojem se vide dečaci od pet godina u ratnim opremama i sa trakama za kosu ID dok slušaju naredbe da izvrše vojne vežbe.

Drugi propagandni materijali pokazuju dečake kako se međusobno bore i vežbaju borilačke veštine, kao i kako primaju džihadističke instrukcije od starijih pripadnika ID.

Roditelji, koji su pobegli sa teritorije ID, tvrde su da su njihovoj deci "isprani mozgovi" u školama ID.

I dok se dečaci indoktrinacijom pripremaju za borbu, devojčice se odvojeno uče da kuvaju, čiste i podržavaju svoje buduće supruge džihadiste prema tumačenju šerijatskog zakona.

Evropol ističe da se devojčicama još ne dozvoljava da se bore, ali da se obučavaju da odgaje svoju decu u skladu sa ideologijom ID uz obećanje da će zauzvrat dobiti "poštovanje i naklonost" muških rođaka.

One se ohrabruju da prihvate smrt svojih supruga i sinova, koji se spremaju da učestvuju u borbama i terorističkim napadima od ranog doba.

Najmanje 89 dece stranih boraca poginulo je boreći se ove godine za ID, većinom u Iraku i Siriji, pokazuju podaci izveštaja Centra za borbu protiv terorizma.

Većina njih se koristila da vozi automobile ili kamione pune eksploziva kako bi napali pozicije vojske ili druge bezbednosne mete, dok su ostali poginuli u borbama ili u samoubilačkim napadima protiv civila.

Evropol procenjuje da je više od 5.000 evropskih građana putovalo u područja sukoba u Siriji i Iraku, većinom kako bi se pridružili ID, ali navodi da se priliv usporio od pooštravanja mera za borbu protiv terorizma i intenziviranja vazdušnih napada i vojni porazi ID.

Agencija je upozorila da iako ID ne koristi izbegličke rute ka Evropi "sistematski", teroristi se sakrivaju među izbeglicama koristeći lažna dokumenta istakavši da postoji "stvarna i neposredna opasnost" od sunitskih muslimanskih tražilaca azila iz Sirije, koji su podložni radikalizaciji kada stignu u Evropu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво