Hilari Klinton, žena koja voli da citira Elenor Ruzvelt

Za četiri decenije javnog života, Hilari Klinton je prošla put na kom se suočavala sa mnogim izazovima i, kako sama kaže, "nosi ožiljke koji to i dokazuju".

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton rado citira reči Elenor Ruzvelt da bi žene u politici "trebalo da imaju kožu kao nosorog". Svojevremeno je Klintonova rekla da je to "jedan od najboljih saveta koje je ikada čula".

Protivnici je nazivaju "nepoštenom i korumpiranom", pa čak i da je ona "omogućila" suprugove afere.

Ipak, sa 68 godina, Hilari Klinton se nalazi na pragu Bele kuće.

Hilari Dajan Rodam rođena je 26. oktobra 1947. godine u Čikagu i odrasla je u porodici srednje klase u predgrađu u Park Ridžu.

Obožavala je majku Doroti, a oca Hjuga Rodama, čiji su roditelji imigranti iz Velsa, nazvala je "krutim preduzetnikom".

Od njega je nasledila radnu etiku i republikanska uverenja koja su je držala do adolescentnog doba, kao i gromoglasan smeh.

Klintonova je 1965. godine primljena u Velesli, elitni koledž za devojke u blizini Harvarda, gde je bila izabrana za predsednika studenata.

Tokom turbulentnih 60-ih godina prošlog veka, Hilari Klinton se borila za ljudska prava i jednakost muškaraca i žena i eksplozivno debatovala o ratu u Vijetnamu.

Pošto se upisala na pravni fakultet Jejl, Hilari Klinton upoznaje Bila Klintona - "vikinga iz Arkanzasa" koji će joj promeniti život.

Imala je "toliko odlučnosti i samokontrole što sam retko kod koga video, bio to muškarac ili žena", napisao je Bil Klinton.

Po okončanju studija, odlučila je da radi za Dečji odbrambeni fond, a Bil Klinton je ušao u politiku u Arkanzasu.

Posle odlaska u Vašington 1974. gde je radila u istražnoj komisiji o aferi Votergejt, priključuje se Bilu, koji je uskoro izabran za guvernera. Rodila je ćerku Čelsi 1980. godine.

Ubrzo posle toga, napustila je devojačko prezime i uzela Hilari Klinton - prva dama Arkanzasa, a potom i SAD nakon što je Bil izabran za predsednika 1992.

Pretrpela je veliko poniženje 1998. godine kada je u javnost izašla afera njegog supruga za Monikom Levinski. Ipak, ostala je uz svog muža i branila ga kako ne bi bio smenjen.

Hilari Klinton je, u vreme završetka suprugovog mandata, postala senator države Njujork.

Propustila je predsedničke izbore 2004, a 2008. Barak Obama, tadašnji njen protivkandiat, kritikovao ju je zbog podrške ratu u Iraku.

Neočekivano je postala državni sekretar u vreme prvog Obaminog mandata.

Na konvenciji demokrata, na kojoj je Hilari Klinton i zvanično prihvatila kandidaturu, predsednik SAD Barak Obama je za nju imao samo reči hvale.

"Nijedan muškarac ni žena dosad nisu bili toliko kvalifikovani za dužnost američkog predsednika kao što je to Hilari Klinton", rekao je Obama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво