Vruće leto za Angelu Merkel

Serija terorističkih napada u Nemačkoj prošle nedelje, od kojih su tri izvršili tražioci azila, odrazila se i na kancelarku Angelu Merkel budući da su njeni politički rivali odmah požurili da je žestoko kritikuju za liberalnu politiku prema azilantima i prošlogodišnju odluku da otvori granice za one koji beže od rata i progona, ocenjuju nemački mediji.

"Izgledalo je da Merkelovoj ide dobro, ali situacija se dramatično promenila za 10 dana između napada u Nici i samoubilačkog napada u Anzbahu u nedelju", piše dnevnik Zidojče cajtung povodom napada za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Kancelarka ima razloga da opet strahuje da će je birači kazniti s obzirom na to da predstoje izbori u septembru, dodaje list.

Njeni saradnici odmah su ukazali da su trojica od četvorice napadača stigla u Nemačku pre rekordnog talasa izbeglica koji je u Nemačkoj doneo više od milion ljudi, navodi Radio Dojče vele.

Ipak, Herst Zehofer, konzervativni premijer Bavarske gde su se dogodila tri od četiri napada, doveo je u pitanje princip da azilante ne treba vraćati u ratne zone.

"Moramo ozbiljno da razmotrimo kako takve ljude treba tretirati ako krše zakon ili predstavljaju pretnju", rekao je Zehofer listu Menhner merkur.

Zehofer, lider Hrišćansko socijalne unije, bliske Hrišćansko demokratskoj uniji Merkelove, odavno je glasni kritičar priliva izbeglica koje obično prvo stižu u Bavarsku.

Premijer Bavarske je ojačao bezbednost na aerodromima i železničkim stanicama posle napada u Anzbahu, ali Berlin odbija pozive na donošenje novih bezbednosnih zakona.

Merkelova je pokušala da na druge prenese svoje spokojstvo time što je ove nedelje ostala u svojoj vikendici severno od Berlina.

Najtiražniji nemački dnevnik Bild, koji je i inače podržavao stav Merkelove o izbeglicama, pohvalio je njen pristup, navodi Radio Dojče vele.

"Znači Islamska država je donela terorizam u Nemačku. To je moralo na kraju da se dogodi. Nemačka nije mogla da ostane mirno ostrvo sa izbeglicama ili bez njih", naveo je list u uvodniku.

Međutim, s približavanjem lokalnih izbora u Meklenburgu – Zapadnoj Pomeraniji 4. septembra i izbora u Berlinu 18. septembra, njena strategija je riskantna, navode mediji i ukazuju da desničarska, populistička AfD namerava da postigne dobar rezultat upravo u Meklenburgu – Zapadnoj Pomeraniji i zada udarac Merkelovoj pred opšte izbore.

Ako se strah učvrsti među građanima posle napada, racionalni stav Merkelove bi se mogao pokazati kao nedovoljan, smatra Martin Emer, profesor političke komunikacije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, prenosi AFP.

"Politika mora da pokrije oba aspekta, emotivnu stranu u kojoj uverljivo obećavate da ćete zaštititi građane i zasnovanost na činjenicama kako biste to obezbedili", zaključio je Emer.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво