Počelo suđenje osumnjičenima za ubistvo Borisa Njemcova

Suđenje osumnjičenima za ubistvo Borisa Njemcova počelo je pred sudom u Moskvi. Jedan od vodećih ruskih opozicionara ubijen je nedaleko od Kremlja u februaru 2015. godine.

Prvo preliminarno ročište počelo je iza zatvorenih vrata u moskovskom regionalnom vojnom sudu, rekao je Vadim Prohorov, advokat porodice Njemcova.

"U nastavku suđenja proces bi trebalo da bude otvoren za javnost", rekao je Prohorov.

Policija je danas zabranila novinarima da uđu u sud.

Advokat optuženih Šamsudin Cakajev rekao je da je na početnom ročištu sud prihvatio zahtev zastupnika optuženih da slučaj razmatra porota. Datum za izbor porote treba takođe da bude određen.

Boris Njemcov je ubijen 27. februara 2015. u Moskvi, na mostu nedaleko od Kremlja. Uhapšeno je pet osoba, među kojima policajac iz Čečenije.

Zaur Dadajev, Šadid i Anzor Gubašev, Bemirlan Esterhanov i Hamzat Bahajev, svi iz ruskih republika Čečenije i Ingušetije, uhapšeni su u martu 2015. i optuženi za ubistvo.

Prema ruskom istražnom odboru njima je u septembru 2014. ponuđeno 15 miliona rubalja (oko 206.000 evra) za ubistvo opozicionara.

Šesti osumnjičeni, Beslan Šavanov se digao u vazduh u novembru 2015. kada je bio uhapšen.

Ruslan Muhudinov, takođe čečenskog porekla, identifikovan je u decembru 2015. kao naručilac zločina, i za njim policija još traga.

Prema ruskim medijima on je služio u bataljonu "Sever" specijalnih čečenskih snaga sastavljenih od vojnika posebno lojalnih predsedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu.

Mnogi bližnji Njemocovu optužili su okruženje Ramzana Kadirova, i čak i samog Kadirova, koji je protivnik liberalne opozicije, da su odgovoni za ubistvo.

Ruski istražitelji su prvobitno razmatrali i pretpostavku da su islamistički ekstremisti iza ubistva ali je u junu istražni odbor potpuno isključio tu mogućnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво