Čavušoglu: Hvala Putinu na bezuslovnoj podršci tokom puča

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izrazio je zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na "bezuslovnoj podršci" vladi u Ankari protiv koje je pokušan puč, objavio je turski televizijski kanal "Haberturk".

"Rusija nam je izrazila bezuslovnu podršku. Pre svega, želeo bih da se zahvalim gospodinu Putinu i drugim ruskim zvaničnicima", rekao je Čavušoglu, preneo je Tas.

Čavušoglu je kazao i da bi sastanak ruskog predsednika i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana mogao da bude održan u avgustu pre samita G-20.

"Ovaj sastanak će biti usredsređen na uklanjanje ekonomskih barijera i druge korake potrebne za obnavljanje bilateralnih odnosa", naveo je Čavušoglu.

Turski ministar spoljnih poslova izjavio je da će eventualno odbijanje SAD da izruče opozicionog sveštenika Fetulaha Gulena naneti štetu odnosima Ankare i Vašingtna. 

Čavušoglu je rekao da će o tome razgovarati sa američkim zvaničnicima tokom predstojeće posete, prenosi Rojters.

Turska tvrdi da je turski sveštenik Fetulah Gulen koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD od 1999. godine odgovoran za neuspeli puč 15. jula.

Gulen to negira, a Vašington je saopštio da Ankara mora prvo da obezbedi jasan dokaz o umešanosti Gulena u pokušaj puča. Advokati kažu da bi proces izručenja mogao da traje više godina.

Ministar spoljnih poslova Turske najavio je da će ukloniti sa funkcije neke od ambasadora u vezi sa propalim vojnim pučem. Čavušoglu je to izjavio u intervjuu za tursku televiziju "Haberturk", a preneo Rojters.

Agencija je ranije javila navode turske privatne televizije NTV da su tamošnje izdale naloge za hapšenje 42 novinara. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво