Forbs: Rusija ograničila kretanje NATO-a u Crnom moru

Rusija je uložila dosta napora kako bi ojačala svoju poziciju na Crnom moru i time je ostvarila značajan uspeh, naročito ako se uzme u obzir šda je tako poremetila planove NATO-a za taj region, pišše list „Forbs“.

U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama crnomorskog regiona nudeći im saradnju u sprovođenju vojno-pomorskih vežbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta, prenosi Sputnjik.

Vašington to objašnjava time da je državama koje se graniče sa Rusijom neophodna zaštita od potencijalne "pretnje" od strane Moskve, piše list.

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažnijih regiona koji je garant sopstvene bezbednosti, kao i da za tako nešto ima istorijske i strateške argumente.

Iz tog razloga uopšte se ne treba čuditi što Moskva ulaže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor teksta.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Sposobnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniče kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vašington da uveća rashode kada je reč o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer, kako se ističe Forbs, koriste najnovije krstareće rakete "kalibar", kao i municiju za precizno navođenje.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво