Obama: Trampovi komentari o NATO-u pokazuju da je nespreman

Nedavni komentar Donalda Trampa da SAD možda neće braniti saveznike iz NATO-a, još jedan je znak da republikanski predsednički kandidat nije dovoljno pripremljen za spoljnu politiku, ocenjuje američki predsednik Barak Obama.

Obama je, u jutros emitovanom intervjuu za Si-Bi-Es njuz, rekao da komentari koje je Tramp nedavno izneo u listu Njujork tajms, u kojima nagoveštava da saveznicima koji nisu platili dažbine u okviru Alijanse neće biti zagarantovana pomoć u slučaju da ih Rusija napadne, predstavljaju priznanje da SAD možda neće ispoštovati glavno načelo NATO.

Članstvo u NATO podrazumeva da se napad na bilo koju članicu Alijanse smatra napadom na sve njene članice, podseća AP.

Tramp je njujorškom listu rekao da ne bi mogao da predvidi američki odgovor u slučaju ruskog napada na neku manju saveznicu iz NATO kao što su Estonija ili Latvija.

"Ukoliko one ispune obaveze prema nama, odgovor je da", rekao je Tramp.

Obama je na to odgovorio da "postoji velika razlika između pozivanja saveznika iz Evrope da ispune svoje obaveze kad je reč o vojnim troškovima, posebno u vreme kada Rusija postaje agresivnija, i poručivanja tim saveznicima da SAD možda neće ispoštovati glavno načelo najvažnijeg saveza u istoriji sveta".

S druge strane, Obama je istakao da je najizgledniji predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton, koja je bila državni sekretar za vreme njegovog prvog mandata, izuzetno sposobna da preuzme vlast u januaru.

"Iskreno verujem da nikada nije bilo pripremljenijeg kandidata od Hilari Klinton", rekao je Obama.

Upitan šta predsednika čini efikasnim, Obama je naveo sposobnost da se izgradi tim talentovanih i vrednih ljudi i obezbedi da se svi oni kreću u istom pravcu, dok je drugi faktor lična disciplina u izvršenju zadataka, poznavanje materije i sposobnost zadržavanja fokusa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара