Masakr u Kabulu, 80 mrtvih u bombaškom napadu

Najmanje 80 osoba je poginulo, a oko 231 je ranjeno u Kabulu u napadu bombaša-samoubice na veliku grupu demonstranata, pripadnika manjinskih Hazara u Avganistanu. Islamska država preuzela odgovornost za napad.

U saopštenju avganistanskog ministarstva zdravlja se navodi da to nije konačan bilans i da će broj žrtava verovatno biti veći.

Portparol ministarstva zdravlja ranije je agenciji Frans pres rekao da je u bolnicu u blizini mesta napada prebačeno "najmanje 50 mrtvih i ranjenih".

Avganistanski predsednik Ašraf Gani objavio je da je sutra dan žalosti u toj zemlji. 

AFP navodi da je pre napada došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je ranije zatvorila ulice kako bi sprečila okupljene da priđu centru Kabula.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do eksplozije najverovatnije došlo "kada se bombaš-samoubica razneo usred gomile okupljenih demonstranata" i da su šiitski Hazari bili meta napada.

Hazarski demonstranti okupili su se da bi od vlasti zatražili preusmeravanje strujnog dalekovoda ka njihovoj siromašnoj provinciji Bamijan.

Prvobitno je bilo predviđeno da dalekovod ide kroz provinciju Bamijan u centralnom delu zemlje, gde živi većina Hazara, ali je ruta promenjena 2013. godine po naredbi tadašnje vlade.

Hazarski lideri ocenili su taj potez vlasti diskriminatornim u odnosu na njihovu zajednicu i provinciju, koja je najsiromašnija u Avganistanu.

Poslednji samoubilački napad u Kabulu dogodio se 30. juna, a meta je bio policijski konvoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je poruku svom avganistanskom kolegi Ašrafu Ganiju u kojoj je izrazio spremnost za aktivnu zajedničku borbu protiv svih formi terorizma nakon eksplozija u Kabulu, preneli su ruski mediji citirajući Kremlj. 

Sjedinjene Američke Države "najoštrije" su osudile napad u avganistanskoj prestonici. Portparol Bele kuće Džoš Irnest rekao je da "gnusni" napad još više zaslužuje prezir pošto je bio usmeren na ljude koji su mirno protestovali u Kabulu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво