Nemački mediji: Svako može biti žrtva, napadnuti smo svi!

U petak uveče u minhenskom tržnom centru napadnuti smo svi mi, svako može da bude žrtva, bilo gde: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži – ovim rečima nemačka štampa danas komentariše napad u Minhenu, prenosi "Dojče vele".

Slično piše portal Franken: "Pariz, Brisel, Nica, Vircburg, Minhen". Teror se sve više približavao i sada je među nama. Gorka spoznaja: nasilje nas može zadesiti na sve strane u metropoli, jednako kao i u provinciji. Slike koje gledamo na vestima više nisu strane, nego naše. Odjednom nas to sve direktno pogađa. Pribojavali smo se. Pitanje više nije da li će, već kada će.“

Štutgarter cajtung piše da je u svetu kakav trenutno vidimo previše je mržnje i zaslepljenosti.

"Nepoštovanje vrednosti ljudskog života toliko je da u dogledno vreme ne možemo da se nadamo poboljšanju. Ta egzistencijalna pretnja se ne može savladati sa više prevencije, više policije, više bezbednosti ili budnosti", piše dnevnik. List navodi da je istih rečenica je već bilo nakon napada u Francuskoj i Belgiji i da je tada njihovo značenje bilo više apstraktno jer su se odnosile na druga društva.

"Nakon napada u vozu kod Vircburga od pre nekoliko dana, a najkasnije nakon užsnog napada u Minhenu, jasno je da takve ocene pođednako važe za Nemačku, kao i za zemlje koje su prethodne bile pogođene terorom“, ocenjuje list.

Vezer kurir piše da to nije bio rat bajkerskih bandi, niti obračun dilera ili makroa: "U petak uveče, u minhenskom tržnom centru napadnuti smo svi mi. Jednako kao i u Parizu, Briselu, Nici, Vircburgu. I to se neće završiti ni nakon Minhena. Sva brutalnost može da se vidi na kratkom video-snimku, na kojem se vidi da atentator kako puca na potpuno nevine, slučajne prolaznike. Svako može da bude žrtva, bilo gde: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži…".

List navodi da je atmosfera zatrovana.

"Ništa, apsolutno ništa ne opravdava napade na civile. Već sada policija traži da se na internetu ne objavljuju slike ili video-snimci koji bi napadačima mogli da daju informacije o taktici snaga bezbednosti. Na vidiku su zakoni koji policiji i tajnoj službi olakšavaju, a medijima otežavaju posao. Sa tim ćemo morati da živimo, barem onoliko dugo dok se u svakom pogledu ne odbranimo od velike pretnje", piše taj list.

Vestfalen blat navodi da je glavni cilj Islamske države jasan: radikali žele da u zapadnim zemljama izazovu sukobe između muslimana i nemuslimana, sve do građanskog rata.

"Od toga smo još uvek daleko udaljeni. Ali problemi se već prepoznaju: nepoverenje prema muslimanima raste, to pokazuju ankete. Sa svakim napadom sve više. Veliki izazov je ne upasti u tu zamku. To nije lako. I kod nas žive mladi muslimani koji su podložni radikalizaciji od strane propovednika mržnje. Za to ne moraju da idu u džamiju, dovoljan je internet-priključak", zaključuje list.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво