Na simulatoru bila putanja slična letu nestalog malezijskog aviona

Pilot malezijskog aviona nestalog pre više od dve godine, za koji se veruje da je skrenuo sa rute i srušio se u Indijski okean, nekoliko nedelja pre nesreće je na simulatoru leta sledio veoma sličnu putanju, piše magazin "Njujork".

Iskusni pilot Zahari Ahmad Šah koristio je složeni simulator leta, napravljen kod kuće, sa ucrtanim letom preko moreuza Malaka, sve do udaljenih područja na jugu Indijskog okeana, što je putanja koja upadljivo podseća na onu za koju se veruje da ju je sledio nestali avion sa leta MH-370.

To otkriće, koje baca senku sumnje na 53-godišnjeg pilota, objavio je njujorški magazin koji je dobio poverljiv dokument od istražitelja malezijske policije.

Malezijski "boing 777" nestao je iz neutvrđenih razlova 8. marta 2014. godine, na putu iz Kuala Lumpura za Peking, sa 239 putnika i članova posade, uglavnom kineskih državljana. To je do danas ostala jedna od najvećih misterija u istoriji avijacije.

Istraga je, između ostalog, obuhvatila i nepotvrđene izveštaje da je Zahari, kao opozicionar, bio uznemiren zbog zatvorske kazne dosuđene neposredno pred let lideru opozicije, kao i mogućnost da je imao samoubilačke sklonosti zbog privatnih problema. Njegovi rođaci i prijatelji odlučno odbacuju takvu mogućnost.

Prema dokumentu do koga je došao magazin Njujork, američki FBI je uspeo da povrati izbrisane podatke sa jednog od simulatora u Zaharijevom stanu.

"Otkrili smo putanju leta koja vodi do južnog Indijskog okeana, među mnogim drugim putanjama u simulatoru leta, koja bi mogla da nas interesuje", piše u dokumentu.

Iako su putanje slične, krajnja tačka simuliranog leta je oko 1.450 kilometara udaljena od mesta gde se veruje da se avion srušio.

Vest o podacima sa simulatora leta objavljena je neposedno pošto su Malezija, Australija i Kina saopštile da "bledi" nada da će se naći ostaci aviona i da će obimna potraga biti prekinuta ukoliko se ništa ne pojavi u zoni za koju je pretpostavlja da je bila mesto pada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво