Turska, bez optužnice i do 30 dana u pritvoru

Osumnjičeni za pokušaj vojnog puča u Turskoj u periodu vanrednog stanja mogu biti do 30 dana držani u pritvoru bez podizanja optužnice, objavljeno je u zvaničnom glasilu te zemlje. Vrhovni tužilac u Ankari Harun Kodalak saopštio da je oslobođeno 1.200 vojnika, koji su zadržani u pritvoru nakon vojnog puča.

AFP navodi da osumnjičeni mogu da borave do 30 dana u pritvoru pre nego što se izvode pred sudiju, koji potom odlučuje da li će ih zadržati u pritvoru.

U saopštenju se ističe i da će 1.042 privatne škole i 1.229 udruženja i fondacija biti zatvoreno pod vanrednim stanjem.

Turska je oslobodila 1.200 vojnika, koji su zadržani u pritvoru nakon pokušaja vojnog puča, saopštio je vrhovni tužilac u Ankari Harun Kodalak.

Oni koji su oslobođeni su redovi, prenose turski mediji pozivajući se na Kodalaka dodajući da je reč o prvom masovnom puštanju na slobodu osumnjičenih usred kritika iz celog sveta na račun gušenja puča, prenosi AFP.

Turske vlasti, kako je rekao, nastoje da brzo razdvoje one koji su pucali na ljude od onih koji to nisu radili.

Poslanici turskog parlamenta 21. jula su zvanično podržali uvođenje tromesečnog vanrednog stanja u Turskoj, nakon neuspelog državnog udara kojeg je izveo deo vojnog vrha.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je objavio uvođenje vanrednog stanja, uz objašnjenje da će ta mera omogućiti vlastima da brzo i efikasno deluju i da iskorene pristalice puča.

Erdogan je takođe naredio zatvaranje više od 1.000 privatnih škola i više od 1.200 udruženja posle prošlonedeljnog pokušaja vojnog udara, nakon čega je uvedeno vanredno stanje.

Za pokušaj puča turski predsednik je okrivio imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i negira da je na bilo koji način umešan u vojni udar.

Prema Erdoganovim rečima, vanredno stanje će omogućiti vlastima da se uspešno izbore sa posledicama pokušaja puča i da ponovo uvedu red i poredak u zemlji.

Tokom čistki koje su usledile posle puča, uhapšeno je i suspendovano najmanje 60.000 zaposlenih u državnoj službi a među njima su zvaničnici Ministarstva obrazovanja, nastavnici u privatnim školama, rektori univerziteta i dekani fakulteta.

Turska državna agencija Anadolija prenela je da su zatvorene škole i udruženja povezane sa imamom Gulenom, a naređeno je i ukidanje 19 udruženja poslodavaca, 15 univerziteta i 35 medicinskih instituta.

Tokom vanrednog stanja, Erdoganu će biti omogućeno da zaobiđe parlament u donošenju zakona i da ograniči ili ukine mnoga prava i slobode građana.

Nemačka i Francuska, kao i najviši zvaničnici EU, kritikovale su mere koje Erdogan sprovodi posle neuspelog vojnog udara, dok turska vlada brani takve akcije, navodeći da su na meti samo oni za koje je "100 odsto" utvrđeno da su umešani u puč.

Erdogan je ranije danas za televiziju Frans 24 rekao da je EU "pristrasna i puna predrasuda" prema Turskoj.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" kritikovala je Tursku zbog produženja trajanja pritvora bez podizanja optužnice, koji je po zakonu mogao da traje najviše četiri dana.

"Amnesti internešenel" naveo je da Erdogan "prelazi granice legitimnog odgovora na pokušaj puča" i da preuzima svu vlast u svoje ruke, što je presedan u Turskoj posle prvih demokratskih izbora 1946. godine.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво