Rusi navodno bombardovali američku tajnu bazu u Siriji

Ruski avioni bombardovali su prošlog meseca vojnu bazu nedaleko od jordanske granice, koju koriste američki i britanski specijalci, piše Volstrit džornal. Sekretar za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbio je da komentariše te navode.

List navodi da su se "zvona za uzbunu" oglasila pošto su ruski avioni bombardovali tajnu bazu, koju su koristili američki i britanski specijalci, kao i da je taj napad deo strategije Moskve da primora Belu kuću na bližu saradnju u vezi sa vazdušnim udarima u Siriji.

Sekretar za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbio je da komentariše te navode.

"Kremlj ne zna ništa o tom incidentu, tako da nema šta da se komentariše na bazi ovih novinskih izveštaja. Ponavljam, pitanje bi trebalo uputiti (ruskom) ministarstvu odbrane", rekao je Peskov.

Pozivajući se na vojne i obaveštajne izvore, Volstrit džornal navodi da je moguće da je u tom napadu bilo žrtava, kao i da su unekoliko poremećeni odnosi između Rusije, Pentagona i Centralne obaveštajne agencije, ali da je Bela kuća pristala na kompromis.

Amerika i Rusija su se prošle sedmice dogovorile oko dejstava protiv lokalne podružnice Al Kaide, El Nusra fronta, bez obzira na protivljenje iz Pentagona i Centralne obaveštajne agencije. Rusija je, istovremeno, pristala da obustavi vazdušne udare protiv sirijskih pobunjenika koje podržavaju SAD.

Ruski napad na tajnu bazu na granici Jordana dogodio se, piše Volstrit džornal, 16. juna, a britanski specijalci napustili su to mesto dan ranije. Ruski avion je bacio na bazu kasetnu bombu, a američki zvaničnici pozvali su ruske komandante u Latakiji i rekli im da to mesto ne bi trebalo da bude meta napada.

Ipak, ruski avioni napali su, sat i po kasnije, još jednom, a piloti nisu odgovarali na pozive na frekvencijama oko kojih su se, za hitne slučajeve, dogovorile dve strane.

U napadu su poginula najmanje četiri pobunjenika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво