Kremlj nema informacije da je Erdogan upozoren na puč

Ruske obaveštajne službe su, nekoliko sati pre početka prošlonedeljnih nereda u Turskoj, upozorile Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema vojni puč, objavila je iranska agencija Fars, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari. Ne raspolažem takvim informacijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kremlj nema informacije da je Rusija navodno upozorila predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema puč, izjavio je portparol Dmitrij Peskov.

"Ne raspolažem takvim informacijama i ne znam koji su to izvori na koje se poziva novinska agencija Fars", rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija Tas.

Vanredno stanje koje je uvedeno u Turskoj posle pokušaja vojnog puča je unutrašnja stvar te zemlje, dodao je Peskov.

Iranska agencija Fars je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari, prenela da su ruske obaveštajne službe, nekoliko sati pre početka prošlonedeljnih nereda u Turskoj, upozorile Erdogana da mu se sprema vojni puč.

Kako se navodi, obaveštajna služba Turske bila je upozorena od svojih ruskih kolega da je "vojni puč neizbežan".

Ruska vojska je te informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista.

Navodi se da su organizatori zavere, između ostalog, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kom se nalazio turski predsednik Erdogan.

"Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promena spoljne politike samo nedelju dana pre puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasao", navodi Fars, preneo je Sputnjik.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč u kom je poginulo više od 200 ljudi. Turske vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 10.000 ljudi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво