Erdogan: Vanredno stanje u Turskoj, sledi čišćenje vojske od "virusa"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je tromesečno vanredno stanje u zemlji. Ističe da je to potrebno za efikasno suprotstavljanje Fetulahu Gulenu. Erdogan je izjavio da je moguće da su neke strane zemlje umešane u prošlonedeljni pokušaj puča.

Turski predsednik je istakao da je mera proglašenja vanrednog stanja u skladu sa Ustavom i da nije protivna vladavini prava i ljudskim slobodama. Kako je naveo, to je potrebno da bi se brzo i efikasno preduzele mere protiv pokreta koji predvodi Fetulah Gulen.  

Erdogan je poručio da "Evropljani imaju pravo da kritikuju odluku o proglašenju vanrednog stanja" i dodao je da će nastojati da očisti redove u vojsci od "virusa".

U intervjuu za Al Džaziru je rekao je da je samo manjina oružanih snaga umešana u pokušaj puča, ali je dodao da još nije jasno koliko ljudi je tačno učestvovalo.

"Jasno je da je u pitanju manjina oružanih snaga. Teroristička organizacija je pokušala da izvede da manjina dominira nad većinom", rekao je Erdogan.

Ponovo je optužio imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD da je organizator neuspelog puča i često o je njemu i njegovim pristalicama govorio kao o "terorističkoj organizaciji".

Turski predsednik je poručio da je potrebno odvojiti pitanje ekstradicije Gulena od pitanja odnosa Turske i SAD. Ipak, rekao je da ako SAD ne isporuče Gulena, uprkos svim dokazima, to će biti velika greška.

Naveo je i da će u Turskoj ostati demokratski i parlamentarni sistem.

U međuvremenu je Vašington post preneo navode iz kolumne Ibrahima Karagula, glavnog urednika turskog lista Jeni Safak koji je naveo da su važnu ulogu u pokušaju puča imale Sjedinjene Države.

"Administracija SAD je planirala puč u Turskoj preko Gulenove terorističke organizacije i pokušala je da izazove građanski rat", napisao je Karagul.

Naveo ja da su organizatori puča dobijali instrukcije od Gulena i da administracija u Vašingtonu štiti njegovu terorističku organizaciju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво