Novinar poginuo u eksploziji bombe u Kijevu

Novinar Ukrainske pravde Pavel Šerement poginuo je u eksploziji dok je ulazio u kola da dođe na posao, saopštilo je onlajn izdanje Ukrainske pravde. Auto je, kako se navodi, pripadao glavnom uredniku. OEBS osudio ubistvo novinara.

Prema izveštajima medija, automobil je pripadao poslodavcu Pavela Šeremeta, osnivaču i glavnoj urednici lista Ukrajinskaja pravda Aljoni Pritula, koja nije bila u automobilu u trenutku eksplozije.

Nesreća se desila jutros oko 7.45 časova, kada je novinar ušao u automobil, pokrenuo motor i vozio više desetina metara pre eksplozije. Automobil je potpuno izgoreo.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je rekla da to ubistvo i okolnosti oko njega moraju da budu ispitani brzo i temeljno, a krivci da budu izvedeni pred lice pravde.

Dodaje da je izgubljen jedan novinar koji je bio posvećen svom radu i podsetila je da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko snažno osudio ubistvo Šeremeteva i odmah pokrenuo istragu.

Pavel Šeremet (44), rođen u Belorusiji, bio je poznati novinar i politički analitičar specijalizovan za odnose Rusije i Ukrajine. Poslednjih pet godina živeo je i radio u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine je na Tviteru izrazio saučešće i rekao da je "šokiran" i da "nema drugih reči", a dodao je i da je lično poznavao novinara, prenosi RT.

Savetnik ukrajinskom ministru unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak napisao je na Fejsbuku da je improvizovana eksplozivna naprava podmetnuta ispod automobila i da bila ili aktivirana na daljinu ili je u pitanja bomba s odloženim aktiviranjem, prenosi AP. Veruje se da je jačina eksploziva bila jednaka 600 grama TNT-a.

Ministarka unutrašnjih poslova Katija Dekanoidže izjavila je da će lično nadgledati istragu i da se razmatraju sve teorije.

Ruski list Novaja Gazeta citirao je nekoliko prijatelja i članova porodice Šeremeta i njegove partnerke Pritule koji kažu da su se oni žalili da ih neko prati.

Jedan od osnivača lista Ukrajinskaja pravda Georgij Gongadže otet je i ubijen 2000. godine. Za ubistvo je osuđen zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova, ali nikad nije zvanično utvrđeno ko je naručio ubistvo.

Belorusija je 1997. godine osudila Šeremeta na tri godine zatvora zbog nelegalnog prelaska granice, dok je istraživao loše čuvanu granicu između Belorusije i Litvanije.

Šeremet je u Belorusiji bio izložen pretnjama i maltretiranju, a 2004. je pretučen dok je izveštavao o izborima. Nekoliko godina kasnije preselio se u Rusiju gde je radio za televiziju.

Dok je živeo u inostranstvu osnovao je vebsajt Velaruspartisan, koji je postao jedan od vodećih nezavisnih medijskih sajtova u Belorusiji.

U Ukrajinu se preselio 2014. jer je, kako je tvrdio, bio pod pritiskom šefova na ruskoj televiziji zbog izveštavanja o protestima opozicije u Kijevu.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju osudila je ubistvo Šeremeta i pozvala ukrajinske vlasti da sprovedu temeljnu istragu i uhapse odgovorne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво