Oland: Zemlja koja želi u EU ne može da uvede smrtnu kaznu

Od Turske se traži da mere koje preduzima za privođenje pučista budu u skladu s pravomm, poručuje francuski predsdenik Fransoa Oland.

Zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju ne može da vrati smrtnu kaznu, kako planira turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle neuspelog puča u njegovoj zemlji, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.

"Zemlja koja u jednom trenutku želi da ima veze sa EU, uključujući pregovore o pridruživanju, ne može da uvede smrtnu kaznu u svoj pravni sistem", rekao je Oland novinarima u Lisabonu gde se nalazi u poseti.

Rekao je da se od Turske traži da mere koje treba preduzeti za suđenje i privođenje pučista budu u skladu s pravom.

SAD, Evropska unija i NATO juče su upozorile Tursku protiv opšte represije i ponovnog uvođenja smrtne kazne posle neuspelog pokušaja državnog udara u noći od petka na subotu, i pozvale Ankaru da "poštuje pravnu državu".

Erdogan je ipak ponovio da ne isključuje takvu meru u intervjuu za američku televiziju Si-En-En emitovanom juče.

Erdogan je rekao da je očigledno da je bilo izdaje i dodao da je svakako potrebna parlamentarna odluka da bi to ponovno uvođenje smrtne kazne stupilo na snago.

Ankara je ukinula smrtnu kaznu 2004. godine u okviru svoje kandidature za članstvo u EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи