Erdoganova čistka, suspendovano ili otpušteno više od 50.000 ljudi

Turska ministarstva suspendovala su oko 50.000 zaposlenih, u sveopštoj hajci za pristalicama Fetulaha Gulena, koga su turske vlasti optužile da je organizator propalog puča. Ukupno 24 medijske kuće ostale bez dozvole.

Ministarstvo obrazovanja je suspendovalo 15.200 zaposlenih i ukinulo licence za 21.000 učitelja i nastavnika, javlja dnevnik Hurijet.

"Naše ministarstvo je sprovelo široke mere protiv zaposlenih u centralnim i ruralim oblastima koji imaju veze sa pučistima. Do danas, suspendovano je 15.200 osoba i protiv njih su pokrenute istrage", navelo je ministarstvo obrazovanja.

Hurijet je, sabravši sve podatke, objavio da je iz nastave uklonjeno više od 36.000 učitelja i nastavnika.

U kancelariji premijera suspendovano je 257 zaposlenih, u ministarstvu unutrašnjih poslova bezmalo 9.000 službenika i 7.850 policajaca, dok se oko 6.000 vojnika nalazi u pritvoru.

Otpušteno je i oko 2.700 sudija i 1.500 zaposlenih u ministarstvu finansija.

Visoki savez obrazovanja zatražio je smenu 1.500 dekana visokoškolskih ustanova.

Tursko medijsko regulatorno telo oduzelo je sva prava emitovanja ili objavljivanja medijskim kućama čiji se nazivi ne navode a povezanim s Gulenom ili onim koje ga podržavaju.

Navodi se da su tim merama obuhvaćene 24 medijske kuće u Turskoj.

Velike čistke su u toku od propalog puča izvedenog tokom noći između petka i subote. Privedene su ili otpuštene hiljade ljudi iz sudstva, policije, vojske, državne uprave i uprava za verska pitanja.

U Istanbulu se ni posle četiri dana od pokušaja puča ne smiruju strasti. Erdoganove pristalice okupile su se u gradu na Bosforu uzvikujući "Hoćemo pogubljenja", čime traže vraćanje smrtne kazne koju je Turska ukinula u okviru napora da se učlani u Evropsku uniju. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво