Ankara: SAD pokazuju da štite Gulena ako ga ne isporuče

Ukoliko SAD insistiraju da zadrže na svojoj teritoriji muslimanskog verskog vođu Fetulaha Gulena, ljudi u Turskoj će početi da misle da ga ta zemlja štiti, ocenio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Kalin je podsetio da Turska priprema zvaničan zahtev SAD za izručenje Gulena, koji u dobrovoljnom egzilu živi u toj zemlji, zbog sumnje da je ogranizovao neuspešni pokušaj vojnog puča, u koji je, kako tvrdi, bilo uključeno nekoliko hiljada vojnika.

"Osoba može biti lako izručena na osnovu sumnje, a u ovoj prilici, postoji velika sumnja da je on ovo organizovao", rekao je Kalin.

Pokušaj vojnog puča, kako je naveo, izveo je mali deo vojske i to neće uticati na borbu Turske protiv Islamske države ili kurdskih militanata, preneo je Rojters.

Tvrdi da su oružane snage "konačno uporište" Gulenove mreže.

Kalin je dodao i da je 14 vojnika pritvoreno u turskom gradu Marmaris zbog sumnje da su planirali napad na Erdogana tokom pokušaja vojnog puča, ali da je nekoliko pripadnika grupe još na slobodi.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas da je ta zemlja zatražila da SAD uhapse Gulena jer, kako tvrdi, svi dokazi ukazuju na to da je glavni organizator pokušaja vojnog puča u Turskoj.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je da je njegova vlada poslala SAD dokumenta, koja su potrebna za izručenje Gulena zbog sumnje da je povezan sa neuspešnim pokušajem vojnog puča u Turskoj.

Jildirim je optužio Vašington, koji je naveo da će razmotriti zahtev za izručenje Gulena samo ukoliko se obezbede jasni dokazi, za dvostruke standarde u borbi protiv terorizma.

Gulen, koga turske vlasti optužuju da je organizovao neuspeli pokušaj vojnog puča i oštri protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocenio je ranije danas da je zahtev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspelom puču unapred osuđen na neuspeh. On negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво