Turski Generalštab: Neutralisani elementi odgovorni za puč

Komanda turske vojske objavila je da su neutralisani svi elementi odgovorni za pokušaj puča prošlog petka uveče. Turska vlada: Nismo unapred znali da će biti puča.

Potpredsednik turske vlade Numan Kurtumluš rekao je da turska vlada nije imala informacije da će doći do pokušaja puča, sve dok on nije izveden u petak uveče, a njegova izjava protivreči saopštenju koje je ranije danas izdalo rukovodstvo turske vojske, javlja Rojters.

Generalštab turske vojske saopštio je da je prve informacije o puču dobio 15. jula u 16.00 časova po lokalnom vremenu i da je o tome obavestio nadležne vlasti, navodeći da većina pripadnika turske vojske nije imala nikakve veze sa neuspelim pokušajem vojnog puča.

Potpredsednik turske vlade je negirao informacije da je nestao ijedan vojni brod, otkako je u petak uveče pokušan puč.

Kurtumluš je rekao novinarima i da je 9.322 ljudi trenutno podvrgnuto pravnoj proceduri u vezi sa pokušajem puča.

Istovremeno, visoki turski zvaničnik je danas izjavio da je turska Nacionalna obaveštajna služba suspendovala 100 osoba, većinom neaktivnih agenata, pod sumnjom da su održavali veze sa verskim pokretom koga vlasti krive za neuspeli pokušaj puča, preneo je Rojters.

Turska je od subote otpustila hiljade zaposlenih u javnom sektoru, dok ih je na hiljade uhapšeno i preti im krivično gonjenje, navodi britanska agencija.

U pisanom saopštenju koje je jutros poslato iz kabineta Generalštaba turske vojske navedeno je da su "svi teroristički elementi ugušeni na nivou cele zemlje do četiri sata popodne u nedelju", prenosi AP.

U saopštenju je takođe istaknuto da su političko vođstvo, heroizam bezbednosnih snaga i hrabrost javnosti "dali neophodan odgovor zmijama u našim redovima".

Prema zvaničnim podacima iz kabineta turskog premijera Binalija Jildirima, tokom pokušaja puča ubijeno je 232 i ranjeno 1.541 osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво