Jildirim odbacio bilo kakvu osvetu prema pučistima

Turski premijer Binali Jildirim odbacio je "duh osvete" prema pučistima posle neuspelog državnog udara u Turskoj pozivajući na poštovanje vladavine prave.

Jildirim je rekao da je u Turskoj sada neophodno jedinstvo.

"Niko ne bi trebalo da deluje u osvetničkom duhu.To je apsolutno neprihvatljivo u zemlji u kojoj je vladavina prava", rekao je turski premijer.

Vojno-policijske mere posle neuspelog puča u kojem je poginulo 290 osoba, izazvale su zabirnutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak i da se uzdrži od moguće opšte represije.

Jildirim je rekao i da je njegova vlada poslala SAD dokumente, koji su potrebni za izručenje muslimanskog sveštenika Fethulaha Gulena, koji u dobrovoljnom egzilu živi u toj zemlji, zbog sumnje da je povezan sa neuspešnim pokušajem državnog udara u Turskoj.

Dodao je da će Turska "iskoreniti" pokret Gulena tako da, kako je rekao, nikada ne može ponovo izdati turski narod, navodi Rojters.

"Poslali smo četiri dokumenta SAD za izručenje vođe terorista. Predstavićemo ih uz više dokaza nego što oni žele", rekao je Jildirim u turskom parlamentu, prenosi AFP.

Jildirim je optužio Vašington, koji je naveo da će razmotriti zahtev za izručenje Gulena samo ukoliko se obezbede jasni dokazi, za dvostruke standarde u borbi protiv terorizma.

Ocenio je da je pokušaj vojnog puča, koji je izveden 15. jula, bez presedana u istoriji Turske, jer su meta bili civili.

Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizovao neuspeli pokušaj vojnog puča i oštri protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocenio je ranije danas da je zahtev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspelom puču unapred osuđen na neuspeh. Gulen negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.

Oduzete licence medijima povezanim sa Gulenom

Turski Vrhovni savet za radio i televiziju (RTUK) oduzeo je dozvole za rad svim radijskim i televizijskim stanicama za koje je, kako navodi, utvrđeno da su povezane sa verskim pokretom Hizmet, čiji se sledbenici optužuju za organizovanje pokušaja vojnog puča.

RTUK je u saopštenju koje prenosi Rojters naveo da je tu odluku doneo na vanrednoj sednici, sazvanoj posle neuspešnog puča, koji se dogodio 15. jula.

U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja Turske suspendovalo je 15.200 zaposlenih u prosveti zbog veze sa propalim vojnim pučem, javila je privatna turska televizija NTV, a preneo Rojters.

Agencija navodi da je ova odluka usledila nakon ranijih čistki hiljada ljudi zaposlenih u turskim oružanim snagama, policiji, pravosuđu, obaveštajnoj agenciji te zemlje, Ministarstvu finansija, kabinetu premijera Binalija Jildirima i direktoratu za verske poslove, posle neuspelog puča 15. jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво