Gulen: Ne verujem da ću biti izručen Ankari

Fetulah Gulen, muslimanski sveštenik i oštri protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocenio je da je zahtev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspelom puču unapred osuđen na neuspeh.

Gulen, duhovni lider pokreta Hizmet, koji promoviše umereni Islam u više desetina zemalja, negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.

"Lično nisam zabrinut," rekao je Gulen, u intervjuu nekolicini medija, uključujući AFP, u svom domu u Sejlorsburgu u Pensilvaniji gde živi u dobrovoljnom izgnanstvu od 1999. godine.

"SAD su zemlja zakona. Zakon ovde suvereno vlada. Ne verujem da će vlada obratiti pažnju na bilo šta što nije pravno osnovano", rekao je Gulen.

Erdogan koji Gulenov pokret smatra terorističkom organizacijom rekao je Si-en-en-u rekao da će narednih dana podneti i zvaničan zahtev za izručenje sedamdesetpetogodišnjeg imama.

Međutim, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da će Ankara morati da pruži "dokaze a ne tvrdnje" protiv Gulena, podseća AFP.

Turska vlada je prethodno bezuspešno pokušala da isposluje izručenje Gulena posle korupcionaškog skandala 2013. godine u kome su tri ministra podnela ostavku.

"Pošto to nisu bili pravni zahtevi, američka vlada ih nije uzimala za ozbiljno," podstio je Gulen.

Sada, će, kako je ocenio, pokušati da urade isto sa ovim pokušajem puča.

Gulen ne samo da negira učešće već je i osudio pokušaj puča u kome je skoro 300 ljudi poginulo.

"Uvek sam bio protiv vojne intervencije u unutrašnjoj politici," rekao je Gulen.

On je nazvao pokušaj puča "izdajom turske nacije" i dodaje da bi pozvao zaverenike da odustanu da je znao za planove o rušenju vlade.

Gulen je međutim takođe zabrinut da se aktuelna turska vlada udaljava od demokratskih principa.

"Ovakva vrsta režima više podseća na klan ili plemensku upravu," rekao je on.

Opozicioni lider je zabrinut i zbog pogoršanja odnosa sa SAD.

"Ukoliko se odvoji od NATO Turska će zapasti u haos. Turskoj je potrebno partnerstvo sa SAD više nego što je Americi potrebno partnerstvo sa Turskom, zaključio je Gulen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво