AP: Tajni dokument o ublažavanju nuklearnih ograničenja Iranu

Ključna ograničenja za iranski nuklearni program uvedena prema međunarodnom sporazumu biće ublažena za nešto više od deset godina, čime će se skratiti vreme potrebno Teheranu da napravi atomsku bombu na šest meseci umesto godinu dana koliko se sada procenjuje da je potrebno, pokazuje dokument u koji je imala uvid agencija AP.

Taj dokument je jedini deo sporazuma postignut prošle godine između Irana i šest svetskih sila koji nije bio dostupan javnosti. Agenciji Asošijeted pres dobila je dokument od diplomate koji je radio na iranskom nuklearnom programu više od decenije, a autentičnost dokumenta potvrdio je drugi diplomata.

Iako je taj dokument formalno odvojen od sporazuma, on je zapravo integralni deo dogovora i odobrili su ga i Iran i šest sila koje su pregovarale - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Raniji detalji sporazuma navode većinu ograničenja uvedenih za iranski nuklearni program da bi se smanjila pretnja da bi Teheran mogao da preusmeri svoje mirnodopske nuklearne aktivnosti u proizvodnju atomske bombe.

U objavljenom sporazumu ne daju se detalji šta će se desiti s obogaćivanjem uranijuma, što se smatra najopasnijim za nuklearnu aktivnost Irana, posle prvih deset godina od primene sporazuma. Tajni dokument daje više detalja o tome. Prema njemu od januara 2027, odnosno 11 godina od primene sporazuma, Iran može da počne da zamenjuje svoje glavne centrifuge sa hiljadama savremenih mašina. Centrifuge mogu da prave obogaćeni uranijum od nivoa dovoljnog za gorivo za reaktore i lekarska istraživanja do mnogo viših nivoa za jezgra nuklearne bojne glave.

Za 11 do 13 godina Iran može da postavi centrifuge koje su do pet puta efikasnije od 5.060 mašina koje sada ima i čija upotreba je sada ograničena, pokazuje taj dokument.

Novih mašina će biti manje po broju nego što ih je sada, između 2.500 i 3.500, zavisno od efikasnosti. Ali pošto su efikasnije Iran će moći da obogaćuje uranijum duplo brže nego sada, proizilazi iz dokumenta.

SAD navode da je nuklearni sporazum s Iranom napravljen tako da osigura da je Iranu potrebno najmanje 12 meseci da napravi dovoljno obogaćenog uranijuma s kojim može da se pravi oružje. Ako se udvostruči brzina obogaćivanja uranijuma to vreme će biti smanjeno na šest meseci, ili čak manje, ako je efikasnost više nego dvostruko veća, navodi agencija AP.

Jedan američki zvaničnik je rekao međutim da će punih 15 godina ostati limit za količinu obogaćenog uranijuma koju Iran može da skladišti na 300 kilograma i biće mu ograničen stepen obogaćenja uranijuma na nivo ispod potrebnog za nuklearno oružje.

Iran insistira da ga ne interesuje nuklearno oružje i da sprovođenje sporazuma pažljivo prati Međunarodna atomska agencija (IAEA).

Agencija je navela da se Teheran uglavnom držao svojih obaveza od kad je počelo sprovođenje sporazuma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво