Lideri EU: Odgovor na pokušaj puča mora biti demokratski

Zvaničnici Evropske unije i šefovi diplomatija više zemalja članica osudili su pokušaj državnog udara u Turskoj, ali i upozorili da odgovor Anklare mora biti demokratski uz poštovanje vladavine prava.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je uoči sastanka šefova diplomatija EU u Briselu da "nema opravdanja za bilo kakav korak koji bi zemlju mogao udaljiti" od poštovanja vladavine prava".

"Mi smo bili prvi koji smo te tragične noći rekli da se legitimne institucije moraju štititi", rekla je Mogerinijeva i istakla da demokratija i vladavina prava u Turskoj moraju biti zaštićene na njenu dobrobit.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han zabrinut je posebno zbog toga što je, kako je rekao, spisak sudija koji se smenjuju očigledno bio ranije pripremljen.

"Izgleda kao da je nešto ranije bilo pripremljeno. Popisi su postojali, što znači da su bili pripremljeni kako bi se u određenom trenutku iskoristili. Vrlo sam zabrinut", rekao je evropski komesar.

Han je takođe rekao da EU očekuje da se ;poštuju međunarodni standardi vladavine prava koji se po onome što vidimo ne ispunjavaju.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Oro istakao je da je vojna diktatura neprihvatljiva, ali i da odgovor na to mora biti demokratski.

"Ne možemo prihvatiti vojnu diktaturu ali mi moramo biti oprezni kako turske vlasti ne uspostavile politički sistem koji bi se udaljio od demokratije", rekao je Oro.

Više ministara osvrnulo se i na nagoveštaj turskih vlasti da bi ponovo mogla da bude uvedena smrtna kazna.

"Uvođenje smrtne kazne bilo bi potpuno neprihvatljivo", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders istakao je da se "ne može ni da zamisli uvođenje smrtne kazne u zemlji koja nastoji da uđe u EU". 

"Moramo danas biti vrlo odlučni i poslati poruku da osuđujemo državni udar, ali da se u odgovoru na njega mora poštovati vladavina prava", rekao je Rejnders.

Ministri spoljnih poslova EU razgovoraće danas i o borbi protiv terorizma, što je zatražila Francuska nakon terorističkog napada u Nici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво