Erdogan plakao na sahrani prijatelja kojeg su ubili pučisti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zaplakao je tokom govora na sahrani svog prijatelja, koji je poginuo tokom pokušaja vojnog udara, prikazale su turske televizijske stanice.

Menadžer Erdoganove kampanje Erol Olčak i njegov 16-godišnji sin Abdulah Tajip Olčak poginuli su u petak uveče kad su vojnici-pučisti otvorili vatru na demonstrante na Bosforskom mostu u Istanbulu, prenela je agencija AP.

Lokalni mediji navode da su se otac i sin nalazili na mostu kako bi protestovali protiv puča koji je pokrenuo deo vojske.

Redžep Tajip Erdogan je, u obraćanju pred više stotina okupljenih na sahrani, koji su uzvikivali Alahu Akbar (Bog je najveći), rekao: "Erol je bio moj stari prijatelj".

Predsednik Turske je zatim, grcajući u suzama naveo: "Ne mogu dalje da govorim. Saučešće našem narodu. Neka Bog bude milostiv prema našim dušama."

Olčak je sarađivao sa Erdoganom i vladajućom Partijom pravde i razvoja (AKP), a turski mediji su ga smatrali glavnim čovekom Erdoganove predsedničke kampanje 2014. godine.

Erdogan je danas nagovestio da bi posle neuspelog pokušaja vojnog puča Turska mogla ponovo da uvede smrtnu kaznu i da će vlada na tu temu razgovarati sa opozicionim strankama.

Obraćajući se ispred svoje kuće u Istanbulu grupi pristalica koji su zatražili uvođenje smrtne kazne, Erdogan je odgovorio: "Ne možemo da ignorišemo taj zahtev", preneo je Rojters.

"U demokratiji narod dobije sve što traži", poručio je Erdogan.

U Turskoj od 1984. godine nijedan zatvorenik nije pogubljen, a ta zemlja 2004. godine ukinula je i zvanično smrtnu kaznu u skladu sa kriterijumima za priključenje Evropskoj uniji.

Erdogan je, takođe, pozvao svoje pristalice da do petka na ulicama i trgovima nastave sa protestima protiv pokušaja puča, ističući da pretnja protiv njega nije sasvim eliminisana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво