Jildirim: Neće biti "Sudnjeg dana" za civile i novinare koji su podržali puč

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je u nacionalnom parlamentu da će saradnja između političkih stranaka u Turskoj zabeležiti "novi početak" nakon propalog pokušaja puča u zemlji.

Jildirim je rekao da će obično međusobno podeljene četiri glavne turske stranke moći da pronađu zajednički jezik, javlja Rojters

Turski premijer je takođe istakao da zaverenici u puču nisu bili vojnici već teroristi koji su za metu imali parlament.

Jildirim je obećao i da neće biti "Sudnjeg dana" za civile i novinare koji su na ovaj ili onaj način podržali pokušaj prevrata.

"Pretpostavljam da su ljudi koji podržavaju teroriste i separatiste, bez obzira na svoje pozicije, svi poznati i prema njima će se odmah preduzeti mere", izjavio je premijer Turske.

Istovremeno, odgovarajući na pitanje da li će vlasti procesuirati one među civilima koji su podržali puč, uključujući i novinare, Jildirim je istakao da "zbog situacije koja je postojala za vreme prevrata, mnogi novinari nisu mogli da se snađu", preneo je Sputnjik.

"To nije lako pitanje. I sada nije Sudnji dan, da bi se svima sudilo. Pozivam sve na jedinstvo, stare i mlade, žene i decu, na jedinstvo svih pod nacionalnom zastavom", rekao je šef turske vlade.

On je dodao da se u ovom trenutku "procenjuje učešće svih zaverenika u pokušaju državnog prevrata".

Jildrim je rekao da će se 15. jul pamtiti kao "proslava demokratije", kada su organizatori pokušaja puča protiv naroda doživeli poraz.

Lider glavne opozicione stranke u Turskoj Kemal Kiličardoglu podsetio je poslanike da je Turskoj potrebna veća demokratija, navodeći da je pokušaj puča pokazao značaj slobode govora.

Kiličardoglu je rekao da su jučerašnji događaji ujedinili vlast i opoziciju u zajedničkom cilju, u posvećenosti republici i demokratiji.

On je podsetio da "demokratija nije vladavina onih koji su na vlasti, već vladavina prava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво