Reagovanja na pokušaj puča u Turskoj

Svetski lideri sa pažnjom prate najnovija dešavanja u Turskoj u kojoj je osujećen pokušaj vojnog udara.

Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj.

Oni su se složili da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bela kuća.

"Stejt department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj", navodi se u saopstenju, javlja Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je pokušaj vojnog puča u Turskoj i kazala da Berlin stoji uz one koji brane demokratiju i vladavinu prava u Turskoj.

"Tragično je što je toliko puno ljudi stradalo tokom pokušaja puča. Krvoproliće u Turskoj mora da se zaustavi odmah", rekla je Merkelova, a preneo Rojters.

Nemačka kancelarka je navela da je pravo turskog naroda da bira svog političkog lidera na slobodnim izborima i da političke promene treba ostvarivati jedino u okvirima političkih institucija i pravila demokratskog nadmetanja.

"Tenkovi na ulicama i vazdušni udari protiv sopstvenog naroda nemaju opravdanja", kazala je Merkelova. 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov poručio je da je Turska veoma važna regionalna sila i daodao da "stabilnost Turske i situacija u toj zemlji neposredno utiču na stanje u regionu".

U Kremlju se nadaju da će situacija biti razrešena u najskorije vreme na legitiman način i da će se zemlja vratiti na put stabilnosti, prenosi Ria novosti.

Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, kako bi istakao podršku demokratski izabranoj vladi i institucijama Turske posle pokušaja državnog udara.Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je zabrinutost zbog situacije u Turskoj i poziva na povratak redu pravne države u toj zemlji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da EU podržava tursku demokratsku vladu i ocenio da će posledice državnog udara u toj zemlji biti od ključnog značaja za ceo region i za odnose Evropske unije i Turske.

"Turska je ključni partner EU. Unija u potpunosti podržava demokratski izabranu vladu, institucije te zemlje i vladavinu zakona", rekao je Tusk.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da se "mora poštovati turska demokratija".

Abe je u saopštenju istakao da se nada da će se situacija u Turskoj "brzo normalizovati", kao i da će se obnoviti mir i poredak, navodi novinska agencija Kjodo, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif pohvalio je turski narod za "hrabru odbranu svoje demokratije i izabrane vlade", preneo je Rojters.

Takođe, pakistanske vlasti su osudile pokušaj državnog udara u Turskoj, pa je pomoćnik premijera Navaza Šarifa izjavio da se Pakistan nada da će "mir i normalna situacija biti ponovo uspostavljeni".

Sa druge strane, pristalice sirijskog predsednika Bašara el Asada slavile su na ulicama nakon što je turska vojska saopštila da preuzima vlast od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Lideri verskih zajednica u Turskoj osudili su u zajedničkom saopštenju pokušaj vojnog puča u toj zemlji.

U saopštenju predstavnika jevrejske, hrišćanske i muslimanske zajednice izražava se "velika žalost zbog terorističkih napada koji su uzdrmali mir naše velike nacije i sveta", preneo je AP.
 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво