Svetski lideri zabrinuti zbog stanja u Turskoj, Sirijci slave

U najuticajnijim svetskim prestonicama pomno se prati situacija u Turskoj gde je vojska večeras pokušala da izvede vojni udar, pozivajući svoje državljane u Turskoj da ostanu u kućama.

Pres službe Bele kuće i Stejt departmenta saopštile su da u ovom trenutku ne raspolažu dovoljnim brojem informacija i da prate šta se dešava u Turskoj.

Generalni sekretar UN Ban Kimun apelovao je na mir u Turskoj, saopštio je njegov portparol, navodeći da UN nastoje da rasvetle situaciju u toj zemlji.

"Generalni sekretar pažljivo prati razvoj događaja u toj zemlji", rekao je portparol, dodajući da je Ban Kimun upoznat sa pokušajem puča u Turskoj.

Turski ministar za EU Omer Čelik zatražio je od vojnika da ne slušaju naredbe frakcije koja pokušava da sprovede vojni udar u zemlji.

"Nećemo predati ovu demokratiju do zadnjeg daha", proučio je Čelik, prenosi TV NTV.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se nada "miru, stabilnosti i jedinstvu" u Turskoj gde je vojska saopštila da je preuzela vlast, prenele su agencije.

Keri boravi u Moskvi gde je sa ruskim zvaničnicima razgovarao o rešavanju sirijske krize.

Američka ambasada u Ankari pozvala je svoje državljane da ne izlaze na ulicu. 

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da belgijske vlasti detaljno prate šta se dešava u Turskoj i preporučio je svojim državljanima u toj zemlji da ne izlaze iz svojih kuća jer je situacija konfuzna, prenosi Rojters. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je da je u kontaktu sa delegacijom EU u Ankari i pozvala na očuvanje mira u Turskoj. Mogerini je pozvala na uzdržanost i poštovanje demokratskih institucija, prenosi Rojters.

Demokratski poredak u Turskoj se mora poštovati i sve mora biti učinjeno da se zaštite životi, napisao je večeras na Tviteru portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj. Složili su se da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bela kuća.

"Stejt department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj", navodi se u saopstenju, javlja Rojters

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je "vrlo zabrinut" zbog događaja u Turskoj i da britanska ambasada pomno prati razvoj situacije.

Rusija je veoma zabrinuta zbog situacije u Turskoj, a predsednik Vladimir Putin informisan je o dešavanjima u toj zemlji, rekao je noćas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ruski predsednik Vladimir Putin konstantno se, putem diplomatskih i obaveštajnih kanala, informiše o dešavanjima u Turskoj", rekao je Peskov.

Naveo je da je trenutni prioritet zaštita ruskih državljana i predstavništva na turskoj teritoriji, preneo je AFP.

Ruski mediji prenose da je državna istražna služba informisala grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o pokušaju puča.

Rojters prenosi da su i francuske vlasti pozvale svoje državljane da borave u toj zemlji da ostanu u kućama jer se "ozbiljna stvar" događa u Ankari i Istanbulu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво