Novi udarac napetim odnosima Rusije i SAD

Sjedinjene Američke Države i Rusija ponovo na ratnoj nozi, ovaj put zbog odluke Vašingtona da uvede kaznene mere protiv čitavog niza ruskih, kineskih i venecuelanskih kompanija zbog navodnih isporuka oružja i napredne tehnologije Iranu, Siriji i Severnoj Koreji.

"Sankcije SAD uvedene ruskoj državnoj firmi "Rosoboroneksport" suprotne su međunarodnom pravu i uticaće na odnose Rusije i SAD", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zajedno sa ruskom kompanijom, na "američkoj crnoj listi" našlo se i 11 firmi iz Venecuele, Kine, Severne i Južne Koreje, Sudana, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i Iranska revolucionarna garda, koju su SAD označile kao glavnog finasijera anti-američkih organizcija na Bliskom i Srednjem istoku.

Kompanije koje su uvrštene na "crnu listu" sumnjiče se za navodni izvoz oružja i tehnologija koje je moguće upotrebiti za razvoj nuklearnog programa u državama koje Vašington tretira kao "odmetničke", poput Severne Koreje, Irana i Sirije.

"SAD su uvele nove sankcije bez ikakvih legalnih osnova", rekao je Lavrov i dodao da će tu činjenicu uzeti u obzir prilikom narednih poslova sa Vašingtonom.

"Prema našoj oceni, to je još jedna manifestacija nelojalne konkurencije", rekao je predstavnik "Rosoboroneksporta", Vjačeslav Davidenko.

"Američke vlasti pokušavaju i to ne prvi put, da izvrše pritisak na jedinog državnog posrednika Rusije u izvozu oružja i vojne tehnike u inostranstvo", kaže Davidenko.

Američke vlasti su odluku o sankcijama donele još 12. avgusta ove godine, a one su na snagu stupile 16. oktobra sa rokom na dve godine.

Takve sankcije sa rokom na dve godine SAD su već uvodile za nekoliko ruskih kompanija, uključujući "Rosoboroneksport" 2006. godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво