Britanska premijerka sa Merkel i Olandom o Bregzitu

Nova britanska premijerka Tereza Mej je neposredno nakon stupanja na dužnost razgovarala sa ključnim liderima EU, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, kojima je rekla da će njenoj vladi biti potrebno vremena pre nego što počne pregovore o izlasku Britanije iz EU.

Tereza Mej je telefonirala sa Angelom Merkel i Fransoa Olandom, kao i sa irskim premijerom, prenosi Rojters.

"U svim razgovorima, premijerka je naglasila svoju posvećenost sprovođenju volje britanskog naroda da napusti EU", navela je portparolka premijerke.

"Premijerka je objasnila da će nam biti potrebno neko vreme da se pripremimo za te pregovore i govorila je o svojoj nadi da bi oni mogli biti sprovedeni u konstruktivnom i pozitivnom duhu", dodala je portparolka, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je u razgovoru novoj britanskoj premijerki Terezi Mej i pozvao je da brzo počne pregovore o "razvodu" sa EU, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Oland je "ponovio svoju želju da pregovori o odlasku Britanije iz EU budu sprovedeni što je pre moguće", saopšteno je Olandovog kabineta nakon što su dvoje lidera razgovarali telefonom, prenosi AFP.

Oland i Mej su takođe izrazili obostranu posvećenost daljem razvoju prijateljskih veza dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Merkel: Radujem se saradnji sa Mej

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je pozvala novu britansku premijerku Terezu Mej na razgovore u Berlin i poručila da se raduje njihovoj zajedničkoj saradnji.

"Naš zadatak je da blisko sarađujemo sa vladama savezničkih zemalja", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon razgovora u Biškeku, prestonici Kirgistana, dodajući da su brojni problemi u svetu učinili takvu saradnju neophodnom.

Merkel je istakla da je sinoć, putem telefona, razgovarala sa Mej, preneo je Rojters. Međutim, odbila je da komentariše iznenadnu odluku Mej da imenuje doskorašnjeg gradonačelnika Londona Borisa Džonsona za novog ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

Jedna od prvih odluka Tereze Mej biće da aktivira član 50, formalnu proceduru za izlazak iz EU, navodi AFP.

Nešto ranije, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker uputio je Mej pismo, pozvavši novu britansku premijerku da se brzo angažuje oko "razgovora o razvodu" sa EU.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc takođe je čestitavši premijerki dodatno pojačao pritisak, navodi AFP.

"Pošto je pitanje vođstva rešeno, sada očekujem da ćemo brzo raditi na tome da dođemo do sigurnosti", naveo je Šulc.

Prvi sastanak Tereze Mej sa ključnim liderima EU mogao bi biti na samitu G-20 u Kini koji će biti održan 4. septembra, ali njen prvi susret sa liderima svih ostalih 27 članica EU biće na sledećem sastanku Evropskog saveta od 20. do 21. oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи