Tereza Mej novi premijer, Boris Džonson šef diplomatije

Predsednica Konzervativne partije Tereza Mej izabrana je za novog premijera Velike Britanije, a od kraljice Elizabete Druge dobila je blagoslov za preuzimanje dužnosti. Ona je prva žena na premijerskoj funkciji još od Margaret Tačer.

U prvom obraćanju po preuzimanju dužnosti, Tereza Mej je obećala da će izgraditi novu ulogu zemlje nakon odluke o napuštanju EU i da će vlada biti vođena potrebama običnih ljudi.

"Nakon referenduma suočavamo se sa periodom velikih nacionalnih promena", rekla je naslednica Dejvida Kamerona pre ulaska u rezidenciju premijera u Dauning stritu 10.

"Znam da je Velika Britanija dorasla izazovu. Nakon što smo ostavili EU, izgradićemo novu ulogu naše države na globalnom nivou, i napravićemo od Britanije državu u kojoj se ne radi samo za nekolicinu privilegovanih, već za svakoga od nas", rekla je Mejova, koja je u Kameronovoj vladi bila ministarka unutrašnjih poslova.

Izbor Tereze Mej bio je očekivan, jer je Kameron pre nekoliko dana najavio da će ona biti njegova naslednica i da će joj dati punu podršku.

Srpskoj javnosti Mejova je poznata i po izjavi kojom se usprotivila širenju EU na Srbiju, Albaniju i Tursku.

"Da li zaista mislimo da je u našem interesu da podržavamo automatsko i bezuslovno dalje proširenje EU?", upitala je tada Mejova navevši da zemlje koje sada pregovaraju sa EU uključuju Albaniju, Srbiju i Tursku.

"To su zemlje sa siromašnim stanovništvom, ozbiljnim problemima sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad i terorizmom. Moramo da se zapitamo da li je ispravna odluka da EU nastavi sa širenjem i dodeljivanjem svih prava novim članicama?", rekla je Tereza Mej.

Predsednica Konzervativne stranke je pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Bregzitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, svojevremeno ju je nazvao "veoma teškom ženom", ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

Odlučno se bori da "Bregzit znači Bregzit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna, prenosi AFP.

Sastav novog kabineta

Prvi korak u formiranju vlade nove premijerke bilo je imenovanje bivšeg ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda za ministra finansija.

Doskorašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson imenovan je za novog britanskog ministra inostranih poslova, javio je Rojters.

U novoj vladi postojaće i ministar zadužen da organizuje izlazak VB iz Evropske unije, a tu funkciju će obavljati evropskeptični poslanik vladajuće britanske Konzervativne stranke Dejvid Dejvis.

Njegovo imenovanje odobrila je kraljica Elizabeta Druga, navela je pres-služba premijerke. 

Biografija Tereze Mej

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskom gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika, što je jedna od nekoliko stvari po kojima je upoređuju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Školovala se u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto. Venčali su se 1980. godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući Banku Engleske pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine. Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Mejova je izdržala na tom poslu šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine, prenosi AFP.

Iako poštovana, ona nije deo nijedne "klike" u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Izvori navode da je veoma vredna i da dolazi tri sata pre bilo kog drugog i zna pet puta više od bilo koga prisutnog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Voli da nosi cipele sa šarom leoparda, da kuva i ide na odmor sa mužem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво