Australijanac osuđen zbog regrutovanja i slanja boraca u Siriju

Zbog regrutovanja sedmorice mladića za borbu u Siriji na strani Islamske države i ogranaka Al Kaide, Australijanac Hamdi el Kudsi proglašen je krivim. On je prva osoba koja je u Australiji bila optužena za regrutovanje i slanje boraca u Siriju.

Vrhovni sud australijske savezne države Novi Južni Vels u Sidneju je Hamdi el Kudsija (42) proglasio krivim za podsticanje sedmorice mladića na borbu na strani ekstremističkih grupa tokom 2013. godine, preneo je Rojters.

Svaka od sedam tačaka optužnice nosi zatvorsku kaznu od 10 godina, a sud će kaznu odrediti naknadno.

Dosad je stotinak ljudi napustilo Australiju da bi se u Siriji borili na strani grupa poput ID-a, izjavio je početkom godine australijski ministar za imigraciju.

Australija, čvrsti saveznik SAD, od 2014. je na velikom oprezu od terorističkih napada domaćih terorista, a vlasti navode da su od tada sprečili više takvih napada.

U toj zemlji je ipak bilo više napada "terorista samotnjaka", uključujući talačku krizu u jednom kafiću u Sidneju 2014. godine, u kojoj je ubijeno dvoje talaca, dok je napadača ubila policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се