Gde je evropska desnica posle Bregzita?

Dok Tereza Mej tvrdi da će Bregzit biti uspeh, istraživanja koja su prognozirala porast desnih snaga sada govore suprotno. Tako je u Nemačkoj zabeležen rast popularnosti Angele Merkel, na uštrb desničara. Ima tumačenja da je istraživanje uradio list blizak Merkelovoj te da desnica neminovno raste.

Destabilizaciju i jačanje desnice – to Evropi za sobom ostavlja Velika Britanija. Preovlađujući su komentari posle referenduma. Sada se preispituju.

"Bregzit će svakako uticati na jačanje antievropskih i desničarskih snaga širom EU, ali treba imati na umu da je današnja Unija ipak nastala kao produkt interesa krupnog kapitala, te da koliko god jačale desničarske snage, one nemaju toliko značajan uticaj u realnosti", objašnjava Dragan Đukanović iz Centra za međunarodnu politiku.

Jedan odsto manje desničarskoj Alternativi za Nemačku, dva više za demohrišćane Angele Merkel. Desnica u Nemačkoj ne jača, već gubi igru. To se pripisuje direktno Bregzitu, a poznavaoci prilika nisu iznenađeni.

"Postoji strah da je EU uzdrmana, a birači se češće u nesigurnijim vremenima odlučuju za isprobane i dobro poznate lidere", ističe Nenad Radičević, dopisnik Politike iz Nemačke.

Bregzit pomera političko klatno udesno. Ipak, ne dramatično. Test su predsednički izbori u Francuskoj i ponovljeno glasanje u Austriji. Da li su kandidat austrijske Slobodarske partije i Marin le Pen bliže pobedi?

"To tumačenje desničarskih političkih partija, a u vezi sa Bregzitom, nije tako da se može poistovetiti sa njihovom političkom pobedom", kaže Đukanović.

Mnogi se nadaju da će uticaj Bregzita na desnicu u Evropi proći bar kao lider britanskog UKIP-a. Ako je i na strani većine, da je bez političke pozicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво