Višegradska četvorka protiv izbegličkih kvota

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Višegradske grupe u Varšavi ocenili su da program relokacije izbeglica po Evropi i nacionalne izbegličke kvote samo podstiču nove talase migracije s Bliskog istoka i iz Afrike. Prioritet, kako kažu, za EU mora da bude da garantuje bezbednost svojim građanima i zaštiti svoje granice.

"Svi smo složno negativno ocenili sistem automatske relokacije izbeglica. Taj sistem je faktor koji podstiče dalje talase migracije. Složili smo se da naš prioritet bude zaštita naših granica", rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Poljski ministar je istakao da prioritet mora da bude zaštita i bezbednost vlastitih građana, a ponudio je da Poljska pošalje Mađarskoj pomoć da čuva svoje granice pred izbeglicama.

"Poslaćemo takav kontingent kakav zatraže Mađari", rekao je Blaščak.

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke, koja od 1. jula predsedava EU, Robert Kalinjak rekao je da će njegova zemlja tokom predsedavanja nastojati da pre svega promoviše pozitivnu agendu, odnosno mere za rešavanje migracijske krize za koje postoji saglasnost među članicama EU.

"Maksimalno ćemo nastojati da podržimo izradu propisa i bićemo promoteri pozitivne agende kao što su inteligentne granice ili sistem plavih karata koji će pomoći legalnu migraciju u EU", rekao je Kalinjak.

Zemlje Višegradske četvorke spremne su da pomognu solidarno izbeglicama koje beže iz svojih domova, ali ne kod sebe ni u Evropi, već u blizini oružanog sukoba – u Turskoj, Jordanu i Libanu.

Kalinjak je rekao da je "najbolje rešenje ipak zaustaviti tok migracije".

"Saglasili smo se da je mnogo efikasnije pomagati na mestu gde su prave izbeglice – u Libanu, Jordanu i Turskoj. Predložio sam da koordiniramo našu pomoć koju tamo šaljemo", dodao je Blaščak.

Poljska je u julu od Češke preuzela predsedavanje Višegradskom četvorkom, neformalnom regionalnom grupom za saradnju koju su pripremajući se svojevremeno za evropsku integraciju osnovale Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво