Kameron u sredu podnosi ostavku, Tereza Mej premijer

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je da će u sredu uveče podneti ostavku na tu funkciju. Kaže da će nova premijerka biti Tereza Mej i da će imati njegovu punu podršku. Ona će biti prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer. Srpskoj javnosti je poznata i po izjavi kojom se usprotivila širenju EU na Srbiju, Albaniju i Tursku.

Kameron je rekao da je oduševljen što će sledeći premijer biti Tereza Mej, aktuelna ministarka unutrašnjih poslova i jedina preostala kandidatkinja za predsednika Konzervativne stranke.

"Oduševljen sam što će Tereza Mej biti sledeći premijer. Ona je jaka, kompetentna i više nego sposobna da vodi ovu zemlju u godinama koje su pred nama i u tome će imati moju punu podršku", rekao je Kameron u obraćanju novinarima ispred svoje rezidencije u Dauning stritu, prenela je agencija AFP.

Kameron je rekao da je jasno da Tereza Mej ima "uverljivu podršku" poslanika iz redova Konzervativne stranke, prenela je agencija AP.

Dodao je da je njena rivalka, konzervativna poslanica Andrea Ledsom, donela dobru odluku kad je danas saopštila da se povlači iz trke za mesto predsednice vladajuće stranke, a time i za mesto premijera Velike Britanije, pošto će tako Britanija izbeći dugi period tranzicije vlasti baš u vreme kad treba da se sprovedu velike promene na putu ka izlasku iz EU.

Kameron je najavio da će u sredu prisustvovati poslednjoj sednici u donjem domu Parlamenta na kojoj poslanici postavljaju pitanja premijeru, a posle toga će otići kod kraljice Elizabete Druge da joj preda svoju ostavku. Kraljica ima formalnu ulogu da imenuje novog premijera Britanije.

Kameron je najavio ostavku posle referenduma 23. juna i rekao da je na njegovom nasledniku da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće proces razdruživanja sa Evropskom unijom.

Mejova je danas pozvala na jedinstvo zemlje pod njenim vođstvom i obećala da će uspešno voditi pregovore o razvodu njene zemlje od Evropske unije, prenosi Rojters.

"Bregzit znači Bregzit i mi će mi ga uspešno izvesti... treba da ujedinimo zemlju", rekla je Mejova.

Tereza Mej "gazi" stopama Margaret Tačer

Tereza Mej biće prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

I sama je zaslužila titulu "gvozdene ledi" ostankom na mestu ministarke unutrašnjih poslova poznatom po tome što "melje" političke karijere duže od bilo kog kolege za poslednjih stotinak godina.

Tereza Mej je i pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Bregzitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Sada insistira da "Bregzit znači Bregzit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna, prenosi AFP.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca Kenet Klark ju je, svojevremeno, nazvao "veoma teškom ženom", ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

"Sledeća osoba koja će to otkriti je Žan Klod Junker", rekla je Tereza Mej navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o Bregzitu sa predsednikom Evropske komisije.

Biografija buduće premijerke

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskom gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika, što je jedna od nekoliko stvari po kojima je upoređuju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Školovala se u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto. Venčali su se 1980. godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući Banku Engleske pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine. Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Mejova je izdržala na tom poslu šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine, prenosi AFP.

Iako poštovana, ona nije deo nijedne "klike" u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Izvori navode da je jako vredna i da dolazi tri sata pre bilo kog drugog i zna pet puta više od bilo koga prisutnog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Voli da nosi cipele sa šarom leoparda, da kuva i ide na odmor sa mužem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво