Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju

Dvojica pritvorenika američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi prebačeni su u Srbiju. Državni sekretar Džon Keri istakao je u svom saopštenju da SAD cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo. Premijer Srbije Aelksandar Vučić poručio je da se Srbija ponaša kao partner u mnogim mirovnim operacijama i da je u tom smislu pružila pomoć u relokaciji dva zatvorenika iz Gvantanama.

Vučić je poručio da mnoge zemlje primaju zatvorenike iz Gvantanama. "Srbija će nastaviti sa održavanjem mira i to dobro govori o Srbiji", istakao je Vučić i dodao da je to dobar signal za neko buduće zajedničko delovanje.

Pomoćnica državnog sekretara SAD koja je danas boravila u Beogradu u ime predsednika Baraka Obame zahvalila je Srbiji zbog pomoći u vezi sa zatvorenicima i zatvaranjem Gvantanama.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je ranije da je obavljen transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova.

Pentagon je istakao da su SAD koordinirale sa Vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbednosnim merama i humanim tretmanom zatvorenika.  

"Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju", rekao je specijalni izaslanik Stejt departmenta za zatvaranje Gvantanama, Li Voloski.

Voloski je dodao da je Obamina administracija obavestila Kongres o transferu dvojice pritvorenika. 

Državi sekretar Džon Keri istakao je u saopštenju da SAD cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo.

"Ovaj značajni humanitarni gest u skladu je sa liderstvom Srbije na globalnom planu", naveo je Keri u svom saopštenju.

Njujork tajms piše da su obojica, uhvaćeni su krajem 2001. godine na početku rata u Avganistanu i predati su američkoj vojsci, koja ih je držala u pritvoru bez suđenja više od 14 godina.

Kako navodi Rojters, Davlatov je bio spreman za transfer još pre skoro šest godina, dok je El Dajfiju transfer odobren u oktobru prošle godine.

U javnom izveštaju nadležnog odbora navodi se da je El Dajfi "verovatno bio borac Al Kaide niskog ranga". U zatvoru se promenio, tečno progovorio engleski i završio kurseve neophodne za diplomu srednje škole. Od 2012, uglavnom se pridržavao pravila pritvora, navodi Njujork tajms.

Odbor je odlučio da je pritvorenik iskren u svojoj želji da sledi "neekstremističke ciljeve i više obrazovanje, kao i vrednosti zapadne kulture", navodi se u izveštaju.

Kako prenosi njujorški list, za Tadžikistanca je još 2009. godine procenjeno da predstavlja "dovoljnu nisku pretnju da bi mogao da bude prebačen u sigurnu zemlju". Skrajnut je jer je američka administracija odlučila da "njegova repatrijacija ne može da se obavi na siguran način".

Stejt department je napomenuo da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premeštaja za više od 100 pritvorenika. 

Barak Obama se još tokom svog prvog mandata nadao da će zatvoriti Gvantanamo, ali su to osujetili republikanski zakonodavci, kao i neki iz redova demokrata.

Većina od 76 pritvorenika u Gvantanamu, koliko ih je ostalo, još nisu dočekali podizanje optužnice ni suđenje, podseća britanska agencija.

Krajem januara, dvojica pritvorenika Gvantanama prebačeni su u Crnu Goru i BiH, kako bi, prema navodima Pentagona, počeli nove živote. Trojica muškaraca je tada trebalo da napuste Gvantanamo, međutim, jedan je odbio da se ukrca na avion.

U BiH je otišao Tarik Mahmud Ahmed el Savah (58), koji je i državljanin Bosne i Hercegovine i Egipta. Bio je optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.

Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41) otišao je u Crnu Goru. Njegov advokat tada je rekao da je to idealno mesto za njega i da će se dobro uklopiti.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво