Helikopter oboren kod Palmire, poginuli ruski piloti

Dva ruska vojna pilota instruktora poginula su pošto su džihadisti Islamske države oborili helikopter u blizini sirijskog grada Palmire, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Helikopter je učestvovao u napadu na teroriste u ofanzivi na zahtev zvaničnog Damaska, preneo je RT.

Kako se navodi u saopštenju, ruski vojni piloti instruktori Jevgenij Dolgin i Rifagat Kabibulin 8. jula leteli su u provinciji Homs u sirijskom helikopteru Mi-25 (verzija Mi-24 za inostrano tržište), koji je bio pun municije.

Posada je primila zahtev od od sirijske vojne komande da pomogne u operaciji sprečavanja napredovanje terorista. Glavni pilot Rifagat Kabibulin odlučio je da napadne teroriste, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane naglasilo je da su "zbog vešte akcije posade helikoptera, teroristi odbačeni i da je njihov napad osujećen". Ipak, kako se dodaje, helikopter je oboren u pokušaju da se okrene nazad ka bazi.

Pošto su potrošili munciju, piloti su odlučili da krenu nazad ka bazi. U trenutku kada su okretali letelicu, raketom su ih pogodili teroristi sa zemlje. Mi-25 se potom srušio na teritoriju koju kontroliše režim Bašara el Asada. Piloti nisu preživeli, navodi Ministarstvo odbrane.

RT podseća da je broj poginulih ruskih vojnika u Siriji porastao na deset.

Sirijska vojska je posle žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela krajem marta kontrolu nad Palmirom posle skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirali ekstremisti Islamske države.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара