Parlamentarna komisija: Više obaveštajnih propusta pre napada u Parizu

Komisija francuskog parlamenta za istragu o terorističkim napadima izvedenim u Parizu novembra 2015. godine preporučila je objedivanjavanje francuskih obaveštajnih službi u jedinstvenu agenciju i saopštila da je utvrdila da je pre napada bilo višestrukih obaveštajnih propusta.

Konzervativni poslanik Žorž Fenek, koji predsedava istražnom komisijom, rekao je da su svi napadači koji su bili umešani u napade izvedene prošle godine u Parizu, u kojima je ubijeno 147 ljudi, bili poznati vlastima, pri čemu su neki bili ranije osuđeni ili su bili pod sudskim nadzorom, prenosi AP.

Fenek je preporučio osnivanje nacionalne antiterorističke agencije po ugledu na onu kakva je oformljena u SAD posle napada izvedenih 11. septembra 2001, dodaje američka agencija.

"Suočeni sa pretnjom međunarodnim terorizmom, moramo biti mnogo ambiciozniji kad je reč o obaveštavanju", rekao je Fenek, preporučivši uspostavljanje nacionalne antiterorističke agencije, preneo je AFP.

Fenek je ovaj predlog izneo posle petomesečne istrage, kako bi se izbeglo ponavljanje tragedija kakva je zadesila francusku prestonicu 13. novembra prošle godine kada je širom grada izveden niz džihadističkih napada.

Parlamentarna komisija je zaključila i da je vanredno stanje koje je uvedeno u Francuskoj posle novembarskih napada, uz raspoređivanje hiljada pripadnika patrolnih bezbednosnih snaga na ulicama, imalo samo ograničen efekat na bezbednost.

"Vanredno stanje je imalo efekta, ali se čini da je on brzo opao", rekao je socijalistički poslanik i član komisije Sebastijan Pjetrasanta, govoreći o meri koja je i dalje na snazi, osam meseci posle napada.

Komisija je dovela u pitanje i značaj operacije "Santinel", u kojoj je hiljade vojnika raspoređeno radi zaštite škola, sinagoga, prodavnica i drugih osetljivih objekata.

Francuski poslanici su, takođe, preporučili bolju evropsku obaveštajnu koordinaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво