Amnesti: Sirijski pobunjenici i džžihadisti krivi za ratne zločine

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" (AI) optužila je u danas objavljenom izveštaju islamističke pobunjenike i džihadiste u Siriji za ratne zločine i "jeziv talas otmica, mučenja i ubijanja po kratkom postupku".

AI je u izveštaju imenovala pet sirijskih antirežimskih frakcija koje operišu na severu Sirije, i to Front el Nusra povezan sa Al Kaidom, Afram el Šam, Nuredin Zinki, Front Levant i 16. Diviziju, prenosi AFP.

Te grupe su držale zatvorene i mučile advokate, novinare i decu, između ostalog, zbog toga što su ih kritikovali, činili postupke koje ove grupe smatraju nemoralnim ili jednostavno zbog toga što su pripadnici manjina, navodi se u izveštaju.

"Mnogi civili žive u stalnom strahu da će biti oteti ako kritikuju ponašanje oružanih grupa koje su na vlasti ili ako ne poštuju stroga pravila koja su neke od njih nametnule", rekao je Filip Luter, direktor programa AI za Bliski istok i Severnu Afriku.

Kako je istakao, oružane grupe u Alepu i Idlibu danas imaju punu slobodu da nekažnjeno čine ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Izveštaj AI je baziran na 24 slučaja otmice od strane antirežimskih grupa od 2012. do 2016. godine i još pet slučajeva torture.

"Amnesti internešenel" poziva svetske sile da "izvrše pritisak na oružane grupe kako bi se okončala takva zlostavljanja i poštovali ratni zakoni".

U izveštaju se ističe da regionalne sile moraju, takođe, da prestanu da snabdevaju oružjem i da pružaju druge vrste podrške bilo kojoj frakciji koja je umešana u ratne zločine i druga kršenja.

AI navodi i da se za neke od optuženih grupa veruje da imaju podršku zemalja kao što su Katar, Saudijska Arabija, Turska i SAD.

Sirijski sukob je počeo u martu 2011. godine sa antivladinim protestima, ali je od tada prerastao u opšti rat, u kojem je više od 280.000 ljudi poginulo, podseća francuska agencija.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju i režim sirijskog predsednika Bašara el Asada i antivladine frakcije za neselektivne napade, mučenje i pritvaranje, dodaje Frans pres, navodeći da džihadističke i radikalne verske grupe imaju sopstvene verske sudove koji smrću kažnjavaju odmetništvo ili preljubu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво